Klimop snoeien

Klimop snoeien

Waarom klimop snoeien?

Klimop (Hedera) is de meest geziene klimplant en groeit snel. Niet iedereen is om die reden blij met klimop in te tuin. Het kan echter een hele mooie klimplant zijn, wanneer je weet hoe je ervoor zorgt dat het niet de hele tuin overwoekert. Per slot van rekening is het een sterke, groenblijvende plant die overal kan groeien. Dus of je het nou plant tegen een kale muur, op een donker plekje in de tuin, als bodembedekker of tegen een boomstam. Met klimop heb je gegarandeerd het hele jaar groen in de tuin.

Wanneer Hedera snoeien?

De Hedera kan twee keer per jaar gesnoeid worden. Dat kan in principe het hele jaar (zolang het niet vriest), maar de voorkeur hebben het voorjaar (maart - mei) en het najaar (september - november). Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen. Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.

Hoe klimop snoeien?

Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag. In het najaar beperk je je tot de uitschieters, en het verwijderen van lelijk en oud blad. Haal het ook weg waar het bijvoorbeeld schilderwerk aantast. Heb je een hedera-haag, dan snoei je de takken bij voorkeur op gelijke hoogte af. Ook geldt dan, hoe vaker je snoeit, hoe voller de haag.

Waarmee Hedera snoeien?

Bij een groot oppervlakte klimop of een grote haag is een elektrische heggenschaar aan te raden. Maar het zal wat schade aanrichten, en bruin blad, waarvan de plant moet herstellen. Wanneer je een snoeischaar gebruikt, heb je een mooier resultaat. Dat duurt dan wel wat langer. Het snoeien van de klimop zal niet snel mis gaan. Gebeurt dat wel, dan herstelt de sterke klimplant snel.

Over de Klimop (Hedera)

De klimop vraagt verder niet om veel verzorging. Er mag wat mest worden bijgegeven, maar dat hoeft niet. Er zijn verschillende soorten klimop. Bijvoorbeeld de grootbladige klimop die vaak als haag of bodembedekker wordt ingezet, zoals de Hedera helix 'Hibernica' . De kleinbladige klimop die wat langzamer, maar strakker dicht groeit is een goede klimplant. Denk aan de Hedera helix 'Plattensee'. En de de Hedera helix 'Arborescens' die wordt gebruikt als sierstruik. Er zijn ook mooie bontbladige klimopplanten verkrijgbaar, zoals de Hedera helix 'Goldheart' of Hedera algeriensis 'Gloire de Marengo'. Planten van de klimop kan het hele jaar door, zolang de schep de grond in kan.

Bestel uw klimop eenvoudig online bij Tuinplant.nl. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor een kant-en-klare klimophaag, organische mest en aanplantgrond. Of bekijk ons filmpje over ons assortiment klimplanten: