5x heerlijk klimfruit

5x heerlijk klimfruit

5x klimfruit voor iedere tuin

Zomers heerlijk bramen, druiven, frambozen of kiwi's vers plukken uit eigen tuin! Dat klinkt toch als muziek in de oren? Klimfruit heeft daarbij veel voordelen, bijvoorbeeld dat je met weinig ruimte veel fruit kan oogsten.Je kan het over pergola’s en priëlen, langs schuttingen en andere constructies laten groeien. Klimmende fruitplanten houden van voldoende zon en een beschutte plek. Wel belangrijk om goed te snoeien voor een goede oogst en om de planten niet te laten woekeren. Dit zijn onze 5 meest verkochte klimfruitplanten. 

Blauwe druif

1. Vitis 'Boskoop glory' - Blauwe druif

Dit is echt dè ideale druif, zowel makkelijk in onderhoud als heerlijk van smaak. De Boskoop Glory is vooral heerlijk als vers fruit, voor het maken van wijn minder geschikt. Vogels vinden deze blauwe druif ook zeer smakelijk dus laat hen niet alles van je afpakken. Deze druivenplant heeft niet veel water nodig. Oogst de blauwe druiven van de Vitis Boskoop Glory in september. 

Herfstframboos

2. Rubus idaeus ‘Fallgold’ - Framboos

De Rubus idaeus ‘Fallgold’ is een gele framboos. Hij doet echter niets onder voor de rode framboos. Deze framboos is zelfs wat zoeter dan de rozerode soorten. Ook worden de gele frambozen minder door vogels gegeten, omdat geel minder aantrekkingskracht (lijkt onrijp) heeft dan roze/rood. Er zijn 2 soorten frambozen, herfst- en zomerframbozen. De Fallgold is een zelfbestuivende herfstframboos en kan van augustus tot oktober geplukt worden. Je zou daarnaast ook een zomerframboos kunnen planten, zodat je een lange periode van frambozen kunt genieten. De Rubus idaeus ‘Tulameen’ bijvoorbeeld, heeft al vruchten vanaf eind juni. 

Zelfbestuivende kiwi 'Jenny'

3. Actinidia deliciosa ‘Jenny’ - Kiwi 

Heerlijk en boordevol vitamine C, dat is de kiwi. De Actinidia deliciosa ‘Jenny’ is zelfbestuivend, dit is bij lang niet alle soorten het geval. Heel handig dus, want dan heb je geen mannelijke en vrouwelijke planten nodig. Deze kiwi is ook één van de oudste soorten. De kiwi houdt van veel zon en voedzame aarde. Dan groeit het plantje krachtig en kan heel hoog klimmen, wel 9 meter. Rond oktober kun je van de smakelijke kiwi’s genieten. 

Doornloze Braam

4. Rubus fruticosus ‘Triple Crown’ - Doornloze braam 

De braam is een prachtige klimplant met heerlijke vruchten. En de naam zegt het al groenblijvend en zonder stekels. Vorige eeuw hadden we in Europa alleen nog maar gestekelde bramen, maar tegenwoordig niet meer. De Triple Crown geeft gemakkelijk vruchten en ze zijn mooi groot. De Triple Crown wordt minder groot dan bijvoorbeeld de braam ‘Himalaya’, waardoor deze ook heel geschikt is voor de kleinere tuin.

Loganberry

5. Rubus ‘Loganberry’ - Frambraam

Deze Loganbes, Frambraam of Braambroos is een kruising tussen de framboos en de braam. Deze populaire klimplant draagt aan het eind van de zomer heerlijke rode tot zwarte vruchten. Wanneer de vruchten zwart kleuren dan kunnen ze geplukt worden. Zorg voor een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. 

 

Koop uw klimfruit eenvoudig online bij Tuinplant.nl. Natuurlijk hebben we ook heerlijke witte druiven en vele andere soorten klimfruit. Kies bij Tuinplant.nl uit ruim 30 soorten. Lees ook eens onze blog over het snoeien van klimfruit of onze blogs over andere moestuinplanten, zoals Alles over de Blauwe bes of Voorzie in je eigen Kruiden.

 

klimfruit plukken