Kerstdecoratie uit eigen tuin

Kerstdecoratie uit eigen tuin

Eenvoudig kerstdecoraties uit eigen tuin maken?

Leuk om te doen én het scheelt weer in de kosten. Er zijn juist in de winter prachtige planten om takjes met besjes of gekleurde takken vanaf te halen. Dus haal die snoeischaar te voorschijn, zet een mooi kerstmuziekje op en veel plezier!Top 10 planten voor kerstdecoratie

Er zijn talloze planten die je kunt gebruiken voor kerststukjes of andere decoratie, kijk eens rond in de tuin wat je mooi vindt en steek het bij elkaar in wat oasis (steekschuim). Meer inspiratie nodig? Dit is onze top10 planten voor kerstdecoratie.

1. Hulst - de combinatie van glanzend blad en knalrode besjes maakt de hulst (Ilex 'J.C. van Tol' bijvoorbeeld) een prachtige plant voor kerststukjes. Er zijn verschillende soorten Ilex, met gekarteld blad (Ilex 'Alaska') of bont blad (Ilex 'Aurea Marginata'). De meeste hulstplanten hebben rode bessen, maar de Ilex aquifolium 'Bacciflava'heeft bijvoorbeeld gele besjes.

2. Zuurbes - de Berberis is een heester met mooi blad en besjes. Een paar takken van de roodbladige zuurbes staan prachtig in een kerststukje. Bijvoorbeeld van de Berberis 'Atropurpurea'. De Berberis stenophylla heeft geel blad en blauwe besjes, ook heel decoratief.

3. Skimmia - de vele rode, gele of witte knoppen steken prachtig uit boven het groene glanzende blad. Een takje van de mooie skimmia doet het prachtig in kerstdecoratie. Bijvoorbeeld de Skimmia 'Rubella' met donkergroen blad. De skimmia 'Pabella' heeft dieprode bessen.

4. Klimop - een aantal takjes van de Hedera doen het goed als opvulling of als basis. En als er zwarte bessen aan zitten, des te leuker! De kleinbladige klimop Hedera helix 'Goldchild' heeft prachtig bont blad.

 

5. Conifeer - natuurlijk mag de conifeer niet ontbreken, zelfs de kerstboom (Spar) is een soort conifeer. Maar heb je een coniferenhaag, jeneverbes, taxus of spar in de tuin staan, kun je dat goed gebruiken als basis in het kerststukje. Maak bijvoorbeeld eens een kerstkrans voor aan de voordeur of in de tuin.

6. Sneeuwbal - sommige soorten Viburnum bloeien al en andere dragen mooie besjes. De Viburnum tinus heeft nu mooie diepblauwe bessen. De Viburnum is een erg leuke toevoeging aan de kerstdecoratie.

7. Eucalyptus- het decoratieve zilvergrijze blad van de wintergroene Eucalyptus kan zeer goed in een kerststuk. Met een beetje geluk zit er ook een heerlijk geurtje aan.

8. Leucothoe - dit mooie plantje heeft prachtig roodkleurend blad dat ook uitzonderlijk lang goed blijft in huis. De Leucothoe 'Zeblid' heeft bijzonder mooi rood blad en de Leucothoe 'Rainbow' heeft rozegroen bont blad, heel mooi!

9. Sierappel - een aantal soorten Malus dragen niet eetbare kleine appeltjes in de wintermaanden. De vogels zijn er gek op, en de kleine rode appeltjes (bijvoorbeeld van de Malus 'Red Sentinel') staan prachtig in een kerststukje!

10. Kerstroos - het is wat zonde om de Helleborus te knippen, en de vraag of de bloem blijft staan. Maar als je de hele plant neemt, kan de Helleborus ook prima binnenshuis staan. Combineer het op een blad met mos en andere decoraties.

Maak het kerststuk af met wat mos, dennenappels, kleine kerstballen of andere decoraties. En spray eventueel wat nepsneeuw of zilver op de decoratie voor een mooi effect. Veel plezier en een fijne kerst!