Kattenkruid (Nepeta)

Kattenkruid (Nepeta)

Kattenkruid, ideaal voor iedere tuin

Kattenkruid (Nepeta) is een mooie, lang bloeiende plant met blauwgrijze behaarde bladeren en mooie paarse bloemen op stelen. Zoals de naam al zegt, zijn katten er dol op. Sommige katten raken betoverd door de geur en ze gaan er graag in liggen. Dus heeft u een kat of houdt u van de buurkatten, dan is dit plantje een echte aanrader! Naast het feit dat deze bodembedekkende plant goed werkt tegen onkruid, vraagt het ook weinig onderhoudt. Ideaal dus voor iedere tuin!

Hoe lang bloeit Nepeta?

Dit winterharde vaste plantje groeit als een pol over de grond heen en geeft onkruid geen kans. In de zomermaanden verschijnen er aan de stelen een aantal bloemen, van violet tot diep paars. Een prachtig gezicht! De bloei is lang, het begint in juni en gaat vaak door het vroege najaar. En leuk om te weten, naast katten, zijn ook vlinders, bijen en hommels gek op kattenkruid!

Welke soorten Nepeta zijn er?

De klassieker is de Nepeta faasseni. Kenmerkend voor de faasseni is dat hij kruipend groeit, vanuit een pol over de grond heen. Hij wordt zo'n 40 cm hoog. Er zijn ook meer opgaand groeiende soorten, zoals de Nepeta kubanica, deze heeft grotere bloemen dan andere soorten Nepeta en ruikt heerlijk! Er is ook nog een wit kattenkruid: Nepeta faasseni 'Alba'. Deze blijft vrij klein tot max. 20 cm.

Waar plant je Kattenkruid? 

Plant de Nepeta in niet te natte grond en in de (volle) zon. Gebruik hiervoor een goede tuinplantengrond. 

Wanneer snoei je Nepeta?

In maart kunt u de plant terug snoeien tot 20 cm boven de grond. Snoei na de eerste bloei ook fors terug om een tweede bloei in de nazomer te stimuleren.

Waarmee combineer je Kattekruid?

Wil je een leuke paars met witte border, dan kan Nepeta heel leuk samen met Salie, Smele en Grasanjer. Voor een echt bijenfeest combineer je de Nepeta met Lavendel, Agastache, Achillea en Echinacea.

 

Kattenkruid online bestellen? Bestel uw vaste planten eenvoudig online bij Tuinplant.nl. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor kant en klare borderpakketten. Meer weten van bijenplanten? Lees dan eens onze blog: Top 10 Bijenplanten.Tips over het planten van vaste planten vindt u in onze video: