Haagplanten kopen met kale wortel, kluit of in pot?

Haagplanten kopen met kale wortel, kluit of in pot?

Wanneer u een haagplant aanschaft heeft u vaak de keuze om deze met kale wortel, kluit of in pot te kopen. In deze blog leggen we u uit wat het verschil is en welke voor- en nadelen het heeft.

Haagplanten met kale wortel
Een haagplant met blote wortel (zonder grond aan de wortels) zijn het goedkoopste in aanschaf en transport. Het duurt vervolgens even voordat de plant grond schiet en mooi gaat groeien. Ook vraagt de haag om goede verzorging. Er is een uitvalpercentage van ongeveer 10%, daarom is het verstandig om iets meer hagen te planten ter reserve. Als u de haagplanten zigzag plant, heeft u binnen enkele jaren een mooie dichte haag.

Haagplanten met kluit
De haagplanten komen van de kwekerij en worden uit de grond gehaald met aarde om de wortel. Hier wordt vervolgens een juten netje omheen gebonden. Vooral bladhoudende, winterharde haagplanten worden als kluit verkocht. Plant de haag in de herfst of voor het einde van de lente en zorg ervoor dat hij altijd genoeg water krijgt de eerste jaren. De haagplanten met kluit zijn direct te planten, u heeft geen afval en de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Haagplanten in pot
Omdat het kweken van planten in pot duurder is dan in de volle grond, kost een haagplant in pot ook meer. Hoe groter de pot, hoe duurder de plant. De kwaliteit is wel het beste. De wortels worden namelijk nauwelijks beschadigd. Haagplanten in pot zijn het hele jaar leverbaar en u kunt zelfs een paar weken wachten met inplanten.

 

U kunt uw hagen eenvoudig online kopen. U kunt bij Tuinplant.nl kiezen uit meer dan 80 soorten haagplanten. Vraag ons gerust om advies. Alle hagen bij Tuinplant komen vers van de kwekerij. Wilt u meer weten over hagen? Lees ook eens onze blogs over verschillende hagen of bekijk ook eens onze video: