Hoe leg je een Japanse Tuin aan?

Hoe leg je een Japanse Tuin aan?

De mooiste Japanse planten

De Japanse tuin is trending, en dat snappen wij. De mystieke, tropische uitstraling brengt je tot rust en de schoonheid van de bloemen doet je verwonderen. Tussen de Japanse tuinplanten waan je je even in een ander land. Je tuin omtoveren tot een Japanse tuin kan zowel in kleine tuinen als grote tuinen.

Hoe leg je een Japanse tuin aan?

Kenmerkend voor een Japanse tuin zijn de drie elementen: water, steen en groen. Water staat voor leven, steen voor rust en groen voor de natuur. In Japan moet de tuin een rustig geheel vormen, waarin alles op elkaar is aangepast. Alles is in balans met elkaar, daardoor ontstaat er zo'n rustgevend effect. Er is diepte en ruimte, en overal zit een betekenis achter. De echte japanner heeft er goed over nagedacht. Creëer water met een vijver, een fontein of een kleine waterval en gebruik bij voorkeur natuurlijk materiaal zoals bamboe, hout of steen. Stenen zijn onmisbaar, koop ze in een winkel of zoek ze zelf in de natuur bij elkaar. Met een paar grote stenen een bankje of tafel maken is zo gedaan en prachtig om te zien!

Welke planten passen in een Japanse tuin?

Wanneer we de planten bij elkaar zoeken voor een Japanse tuin is het belangrijk een combinatie van kleuren te zoeken die bij elkaar passen. Zorg daarbij dat het geheel niet te druk wordt. Geen overweldigende bloemenzee dus. Maar denk aan de prachtige roodtinten bijvoorbeeld van de Japanse esdoorn (Acer) en rood siergras gecombineerd met oranje, geel en groen. Speel ook met hoog en laag, zoals de hogere Ginko Biloba, diverse bamboe, varens en bodembedekkers. In de echte Japanse tuinen zie je veel mos, vlakken vol rustig groen. In Nederland groeit dat niet altijd even goed. Een vervanger hiervoor kan zijn Vetmuur, Pachysandra, Vinca of Polystichum.

Soorten Japanse tuinplanten

We hebben een aantal Japanse tuinplanten op een rijtje gezet. Nog een tip als je Japanse planten zoekt: vaak staat er dan japonica of japonicum achter de latijnse soortnaam. We selecteren een aantal toppers van hoog tot laag.

Japanse bomenBamboe

- Japanse Esdoorn (Acer palmatum) - De Acer heeft prachtig groot blad in prachtige herfsttinten, van donkerrood tot heldergroen of geel.
- Japanse Sierkers (Prunus serrulata) - Een bladverliezende boom die in het voorjaar grote, roze tot paarse bloemen draagt.
- Sikkelden (Cryptomeria japonica) - Deze dichtbegroeide naaldboom of conifeer heeft een mooie sierwaarde met groentinten en creëert tevens rust in de Japanse tuin.
- Japanse Notenboom (Ginkgo Biloba) - De Ginkgo is bladverliezend, en dat gaat vaak in een korte periode. De noten van de Ginkgo worden veel gebruikt als supplementen, in Japan worden ze geroosterd gegeten.
- Katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum) - Het blad van de Katsuraboom is hartvormig en kleurt in de herfst naar robijnrood. De boom wordt dan ook wel hartjesboom genoemd.

Japanse heesters

- Japanse Bamboe (Pseudosasa japonica) - De Pseudosasa japonica kan tot 400cm hoog worden en heeft een dunne, dichte stammenstructuur met groot, grijsgroen tot groen blad. Ook prima geschikt als haag.
- Japanse Azalea (Azalea japonica) - Voor een mooie kleurenzee in de Japanse tuin is de Azalea zeer geschikt. In het voorjaar bloeit deze bladhoudende heester met witte, roze, oranje, rode of paarse bloemen. Het blad is glanzend donkergroen en zorgt voor een groen rustpunt gedurende de rest van het jaar.
- Spierstruik (Spirea japonica) - Het frisgroene blad van de spierstruik staat prachtig. En hartje zomer verschijnen er bloemen in schermen die ook heerlijk geuren. Een leuke, bladverliezende struik.
- Kardinaalshoed (Euonymus japonicus) - Deze heester is zeer winterhard en heeft decoratief bont blad.
- Kamperfoelie (Lonicera japonica) - De Kamperfoelie zorgt als klimplant voor een verticaal aspect in de tuin. De japanse klimplant is winterhard en bloeit in de zomermaanden met geurende bloemen.
- Skimmia (Skimmia japonica) - Deze compacte, groenblijvende en zeer winterharde heester kan het beste getijen op een schaduwrijke plaats. In het najaar verschijnen de bloemetjes die de hele winter blijven zitten.
- Japanse Wolmispel (Eriobotrya Japonica) - Een exotische, wintergroene plant die in het vroege voorjaar geurende bloemen draagt en in augustus peervormige vruchten die je direct kunt opeten.
- Japanse Kweepeer (Chaenomeles japonica) - De Kweepeer is relatief onbekend, maar een prachtige verschijning in het voorjaar, wanneer de grote oranjerode bloemen verschijnen. In de nazomer draagt de plant eetbare vruchten.
- Ranonkelstruik (Kerria japonica) - In het vroege voorjaar bloeit deze struik met warmgele, geurende bloemen en in het najaar kleurt het blad goudgeel. Een prachtig geel aspect in de Japanse tuin!

 

Japanse bodembedekkers en Japans siergras

- Japans siergras (Imperata) - Een typisch Japans plantje met groen blad dat steeds opvallender rood kleurt. Deze winterharde plant doet het goed in de halfschaduw of in de volle zon.
- Japans berggras (Hakonechloa macra) - Decoratief, laagblijvend gras met overhangend blad maakt dit gras zeer geschikt als bodembedekker in de Japanse tuin. Kleurt in de herfst naar herfsttinten.
- Japanse Zegge (Carex morowii) - Ook een mooi, laagblijvend siergras met overhangend blad, een heel decoratieve bodembedekker, winterhard.
- Japanse Regenboogvaren (Athyrium niponicum) - Een uniek soort varen met prachtig blad. Niet winterhard in Nederland, maar de plant komt in het voorjaar weer terug.
- Hartlelie (Hosta) - De Hosta heeft sierlijk, groot blad en doet het goed in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld bij water. Er zijn mooie cultivars met bont blad verkrijgbaar, prachtig gezicht als groep bij elkaar!
- Rotsheide (Pieris japonica) - Dit heideplantje is vaak laagblijvend en in vele varianten te verkrijgen. Bloeit met bloemtrossen in het voorjaar. Het blad is groen, maar kan ook kleuren naar mooie tinten rood en oranje.
- Vetmuur (Sagina subulata) - Deze bodembedekker heeft het meeste weg van mos. Wordt veel toegepast in Oosterse tuinen. In tegenstelling tot mos bloeit de Vetmuur in het voorjaar met witte bloemetjes. De plant wordt echter niet hoger dan 5 cm en maakt daarmee een mooie groene vloerbedekking.

Creëer uw eigen Japanse tuin of Japanse border bij Tuinplant.nl en zoek tussen de vele Japanse planten in ons assortiment. Eenvoudig online besteld en bij u thuisbezorgd. Voor een deskundig tuinontwerp of beplantingsplan kunt u contact opnemen met Gisbert van Buitengevoel. Lees meer in onze tuintips of bekijk eens onze video over bamboes planten: