De prachtige bloei van de Japanse sierkers (Prunus)

De prachtige bloei van de Japanse sierkers (Prunus)

Eén van de mooiste bloesembomen

 

Na een lange winter is de Japanse sierkers één van de eerste die het voorjaar prachtig inluidt! Met een zee van roze of witte bloesem is de boom een blikvanger in uw tuin. Het leuke van de sierkers is dat er genoeg vormen en maten zijn voor iedere tuin. Zoekt u voor een kleinere tuin een mooie bloesemboom? Dan is de Japanse sierkers een hele goede optie.

Wat voor soorten sierkers zijn er?

De Japanse sierkers is er in allerlei soorten, maten en vormen. Wilt u een kleinere boom, dan kunt u kiezen voor de Japanse sierkers op stam, zoals de Prunus serrulata 'Kanzan' of misschien een Treur-sierkers op stam. Een smalle sierkers (bijv. Prunus serrulata 'Amanogawa') doet het heel leuk op een rijtje langs een oprit. De sierkers in struikvorm (Prunus cerasifera 'Nigra') is ook een prachtige blikvanger. Onze favoriet is de Prunus cerasifera 'Nigra' op stam, met donker purperen blad, waar de roze bloesem prachtig tegen afsteekt.

Hoe bloeit de Japanse sierkers?

Deze kersenboom is winterhard, maar niet bladhoudend. In de herfst of winter verliest de boom zijn blad. De meeste soorten bloeien al vroeg in het voorjaar, soms zelfs al in maart tot in mei. Na de bloei komt het blad aan de boom dat in de herfst prachtige tinten aanneemt. Heel soms komen er eetbare vruchten aan de sierkers.

Waar plant ik de Prunus sierkers?

Plant de sierkers op een vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon. Plaats de eerste vijf jaar een boompaal voor stevigheid bij wind. Wanneer uw prunus in de wind staat, let dan even op bij late (nacht)vorst. Wanneer de bloei al is begonnen kan er dan wat vorstschade ontstaan. Meng bij het planten wat aanplantgrond met de bestaande grond.

Bestel bij Tuinplant.nl uw Japanse sierkers eenvoudig online. U kunt kiezen uit meer dan 200 soorten bomen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor organische mest en aanplantgrond. Bekijk ook eens onze video over het planten van bomen: