De Japanse Esdoorn (Acer), prachtig in de herfst!

De Japanse Esdoorn (Acer), prachtig in de herfst!

Geen andere plant kleurt zo mooi in de herfst als de Acer palmatum. Het is dan ook niet voor niets een van de meest populaire tuinplanten bij ons. Door het diep ingesneden blad heeft de Japanse esdoorn een grote sierwaarde. Deze bladeren lijken net handen, waar denaam palmatum naar verwijst. Daarnaast kan deze veelzijdige plant worden gebruikt als heester, boom, maar ook als haag. De vele doorkijkjes geven de acer haag een speels effect. De Japanse esdoorn is in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. In de Japanse tuin is het één van de weinige heesters die wordt gebruikt. Zoekt u een speelse, schilderachtige tuinplant zonder al teveel gedoe? Dan is de Japanse esdoorn ons advies!

Hoe bloeit de Acer?

De elegante, winterharde sierheester kan tot wel 5 meter hoog worden, maar door de langzame groei komt dit niet vaak voor. In de herfst groeien er gevleugelde nootjes als vrucht aan de boom. Een leuk speelgoed voor kinderen! De paarsrode bloemen die vanaf april verschijnen zijn onopvallend. Een paar bekende voorbeelden van Japanse esdoornen zijn de Acer palmatum 'Atropurpureum' met rood blad dat in de herfst een nog diepere kleur krijgt. De Acer palmatum 'Osakazuki' begint met bronskleurig blad wat in de zomer groen is, en in de herfst onranje rood verkleurd. De Acer palmatum 'Sangokaku' heeft frisgroen blad, maar rode steeltjes. Een uniek contrast! Wilt u een kleinere acer palmatum, bijvoorbeeld voor terras of balkon? Denk dan eens aan de Acer palmatum 'Kotohime' En ook de Acer palmatum op stam is een sieraad voor in uw tuin!

Hoe plant en verzorg ik mijn Japanse esdoorn?

Plant uw Acer palmatum op een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw in voedselrijke grond. Gebruik bij voorkeur ook wat tuinplantengrond en tuinturf bij het planten. De esdoorn is zeer winterhard en vraagt over het algemeen weinig zorg en aandacht. Snoei zo min mogelijk en in ieder geval niet in het voorjaar, want dan kan het boompje gaan bloeden. Dode, beschadigde takken kunt u het beste in november, december verwijderen, zolang het niet vriest.

Koop uw Japanse esdoorn eenvoudig online. Kies bij Tuinplant.nl uit bijna 50 soorten Acer palmatum. We hebben ook een ruime keuze in Japanse esdoorn op stam. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor tuinplantengrond en tuinturf. Of bekijk eens onze video over het planten van sierheesters en struiken