Hoe onderhoud ik de Rhododendron?

Hoe onderhoud ik de Rhododendron?

De Rhododendron is een prachtige bloeiende en groenblijvende struik. De Rhododendron bloeit in het voorjaar, wel 4 weken achter elkaar. Je hebt verschillende kleuren en soorten. Maar in welke grond moet de Rhododendron staan, en hoe moet je deze struik snoeien? En staat deze heester liever in de zon of in de schaduw, verschillende dingen om rekening mee te houden.

Snoeien van de Rhododendron.

In principe hoeft de Rhododendron niet gesnoeid te worden. Wanneer de Rhododendron te hoog wordt, of om deze mooi in vorm te houden kan er gesnoeid worden. Ook voor herstel van de sierheester is het beter om te snoeien, wanneer de struik bijvoorbeeld erg kaal is aan de onderkant. Het snoeien kan drastisch gedaan worden, de Rhododendron zal weer mooi uitlopen. De Rhododendron kan tot 50-70 cm boven de grond. Het snoeien moet gedaan worden na de bloeiperiode, zodat u nog wel kan genieten van de bloei. Ook is het aan te raden om tijdens de bloeiperiode voorzichtig de uitgebloeide bloemen eruit te halen, zodat er meer energie gaat naar de nieuwe knoppen. En zo kan er ook een tweede bloei ontstaan, en heeft u nog meer plezier van de Rhododendron.

  • De Rhododendron staat het liefst op een beschutte plaats met gefilterd zonlicht.
  • Bij een pot gekweekte Rhododendron is het goed om de wortels los te maken, ook wel opruwen genoemd.
  • Er zijn veel verschillende kleuren binnen de Rhododendron familie, zoals rood, roze, paars, blauw of wit.
  • Zorg dat de kluit niet te nat en niet te droog komt te staan.

Het bloeien van de Rhododendron.

In een goed jaar beginnen sommige Rhododendrons al in april met bloeien. De bloei duurt gemiddeld een maand. De witte variëteit bloeit vaak als eerste, daarna gaan de andere kleuren bloeien. Dus als je langer wilt genieten, kun je het beste wat verschillende Rhodo’s bij elkaar planten. Bijvoorbeeld de Nova ZemblaRoseum Elegans en de Cunningham White

De standplaats van de Rhododendron.

De schaduw of halfschaduw is de beste plek voor de Rhododendron, maar deze sierheester doet het ook in de zon. Bijvoorbeeld onder bladverliezende bomen, kunnen de Rhododendrons goed aangeplant worden. De Rhododendron houdt van zure grond, het beste is om bij het aanplanten tuinturf of zuurminnende aanplantgrond te gebruiken. Bemest de Rhododendron maart/april, eind mei en eind juni. Let erop dat het specifieke bemesting voor zuurminnende planten is. Ook is het belangrijk om op te letten bij het aanplanten van de Rhododendron dat deze niet te diep aangeplant wordt. De kluit mag zelfs ongeveer 5 cm boven de grond uitsteken. Wanneer deze te diep geplant wordt, kan er niet genoeg zuurstof bij het wortelgestel en zal de struik stikken. Zolang de schep in de grond kan, kan de Rhododendron aangeplant worden. De beste tijd om aan te planten is het najaar. Wanneer er in de zomer aangeplant wordt moet er gezorgd worden voor voldoende water.