Facebook Pixel

Top 10 herfstbloeiers

September 13, 2022

Top 10 herfstbloeiers

Begin september is de tijd om eens na te denken over de tuin in de herfst. Daarom komt Tuinplant.nl met een top 10 van mooie en praktische vaste planten die in de herfst bloeien. Laat je inspireren en geniet van deze prachtige warme herfstbloeiers.

1. Herfstaster

Herfstaster

Als je meer kleur in de border wilt, is de aster een echte aanrader! Veel asters bloeien nog tot ver in oktober met vrolijke bloemen in allerlei kleuren. Deze vaste plant staat graag op een zonnig plekje en is goed winterhard. Er zijn laagblijvende asters tot 25 cm hoog en hoger groeiende asters tot 120 cm. Bijvoorbeeld de zalmroze Aster novi-angliae ‘Rudelsburg’.

2. Herfstanemoon

Herfstanemoon

De Anemone is één van de mooiste najaarsplanten. Met de prachtige roze, paarse of gele bloemen en een geel hart is het een elegant sieraad in uw tuin. Deze herfstbloeier wordt 50 - 120 cm hoog. De bloemen steken een stuk boven het blad uit, dat is een prachtig gezicht.  De purperroze Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’ met een geel hart is bijvoorbeeld een opvallende verschijning in de herfsttuin. 

3. Pampasgras

Pampasgras

De Cortaderia selloana is een snelgroeiend siergras met wollige créme of roze pluimen. De pluimen bewegen speels mee met de wind en dat geeft een schitterend gezicht! Pampasgras kan zowel in de volle grond als in een pot. Het is een echte blikvanger. Er zijn grotere soorten pampasgras, zoals de gewone Cortaderia selloana. Die wordt tot 200 cm hoog. Maar ook kleinere soorten, zoals de Cortaderia selloana ‘Mini Pampas’. Deze nieuwe variant wordt niet hoger dan 1 meter hoog en bloeit met crèmekleurige pluimen. 

4. Lampenpoetsersgras

Pennisetum

Pennisetum is de laatste jaren steeds populairder geworden. Naast de bekende fluweelzachte pluimen kleurt het blad van dit siergras in de herfst. Dat staat prachtig kleurt in een herfsttuin! De meeste soorten Lampenpoetsersgras worden niet hoger dan 80 cm. Wil je een leuke kleine lampepoetsersgras,  kies dan voor de populaire Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’. Deze variant wordt niet hoger dan 35 cm. De fluweelwitte bloemaren steken prachtig af tegen het groene blad. 

5. Purperklokje 

Heuchera

Hoewel de Heuchera niet in de herfst bloeit, nemen we hem toch mee. Deze vaste plant is namelijk onmisbaar in de najaarstuin. Het decoratieve blad is groen, oranje, bont, rood, paars tot bijna zwart. Kies je purperklokje aan de hand van het blad. Deze wintergroene bosplant laat zich goed combineren met bijvoorbeeld Leliegras of Salie. De Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ heeft een diep roodbruine kleuren en wordt max 25 cm hoog.

6. Duizendknoop

Persicaria

De Persicaria kent verschillende bloeitijden, maar er zijn een paar soorten Duizendknoop die vanaf juli tot ver in oktober doorbloeien. De roze of rode aren met bloemen zijn een prachtig gezicht boven het groene blad. De Persicaria amplexicaulis ‘Lisan’ is bijvoorbeeld een laatbloeier met rozerode bloemaren. Deze vaste plant wordt niet hoger dan 65 cm. 

7. Zilverkaars

Zilverkaars

De Actaea heeft zowel mooi blad als geurende bloemen in de herfst. Het blad is of kleurt donkerbruin of paars in het najaar. Daar bovenuit steken dan de lange witte of roze bloempluimen die wel wat lijken op kaarsen. Het contrast is echt een prachtig gezicht. Plaats Zilverkaars tussen andere planten met groen blad voor een opvallend effect. Deze vaste plant houdt van wat schaduw en beschutting. De Actaea ramosa ‘Chocoholic’ heeft chocoladebruin blad en lichtroze bloemaren die ook heerlijk ruiken. Deze Zilverkaars wordt max. 70 cm hoog.  

8. Vetmuur

Vetmuur

Zoek je een leuke bodembedekker voor in de droge grond? Dan is Sedum misschien wel wat! Een aantal soorten bloeit van de zomer tot ver in de herfst bloeien er roze, rode of witte bloemetjes boven het frisgroene blad. Daarnaast is de vetmuur ook winterhard, zodat u er het hele jaar profijt van heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan de Sedum ‘Herbstfreude’, de naam zegt het al. Deze vetmuur bloeit in september en oktober met zachtroze bloemen. Deze vaste plant wordt niet hoger dan 40 cm hoog en is wintergroen, dus ook in de winter een plezier!

9. Geranium

Geranium

Hoewel je bij Geranium denkt aan de zomer, zijn er ook soorten die tot ver in de herfst bloeien. De Geranium ‘Dusky Crug’ bijvoorbeeld, bloeit van mei tot november met roze bloemen op purpergroen blad. Maar ook de Geranium ‘Anne Thomson’ is een prachtige najaarsbloeier. Van juli tot en met oktober bloeit deze ooievaarsbek met donkerroze bloemen en een zwart hartje. Deze vaste plant groeit daarnaast bodembedekkend en is handig tegen onkruid.   

10. Pijpestrootje  

Pijpestrootje

Molinia is een heel mooi siergras met een bloei van juli tot oktober. Tussen de grassprieten groeien de rode, lichtbruine, koperkleurige of gelige aren omhoog. Je kunt Pijpestrootjes kopen van 40 tot 200 cm hoog. De Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’ bloeit van augustus tot oktober en is daarmee een echte aanwinst voor de herfsttuin. Het blad is smal en groen en de aren zijn bruingroen. 

 

Herfstbloeiers

Koop de mooiste herfstbloeiers eenvoudig online. Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 500 soorten najaarsbloeiers. Vraag ons gerust om advies. Kijk ook eens naar ons aanbod voor tuinplantengrond en siertuinmest. Meer weten? Lees ook eens onze blogs over de Heuchera, Alles over de Anemoon of de Top5 siergrassen. Voor tips over het aanplanten van vaste planten, bekijk je deze video: 


 

 

 

Tuinplant.nl: niet zomaar een webshop

Met een online assortiment van meer dan 10.000 soorten tuinplanten, kunt u bij Tuinplant.nl altijd vinden wat u zoekt! Shop uw vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding eenvoudig online. We bezorgen door heel Nederland en België. Onze levertijd is Pakket2-5 werkdagen of Transport 5-10 werkdagen.

Zelf uw bestelling afhalen kan ook bij de Tuinplantenwinkels op de Veluwe, vlakbij de A1 of A28. De winkels hebben een geheel eigen & gevarieerd assortiment aan tuinplanten en bomen.

Tuinadvies? U kunt ook bij ons terecht voor een gratis beplantingsplan

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Aanplant & onderhoud

Aanplant & onderhoud

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie