Facebook Pixel

#5 handige tuintips over Heide 

September 20, 2022

Heideplantjes zie je in het najaar overal en dat is niet voor niets. Deze vrolijke kleine heester zorgt voor wat kleur en is makkelijk in de onderhoud. Heb je ook heide in je tuin of plantenbakken? Of wil je binnenkort heide plantjes aanschaffen? Met deze tips heb je jarenlang plezier van deze mooie wintergroene heester. 

#1 Kies voor de juiste soort heide

Er zijn twee soorten Heide, namelijk Erica (winterheide) en Calluna (zomerheide). Het verschil zit vooral in de bloeitijd. Calluna vulgaris is er in verschillende kleuren. Het plantje wordt zo’n 50 cm hoog en bloeit van augustus tot in november. Het is een zeer winterharde en groenblijvende plant. De dopheide (Erica) bloeit wat eerder, namelijk van augustus t/m november en wordt zo’n 20 cm hoog. Combineer je zomerheide met winterheide, dan kun je extra lang genieten van Heide in je tuin!

#2 Plant in groepjes

Voor het mooiste effect plant je heide in groepjes. |Zeker als je een heidetuin wilt. Zet 3 of 5 planten bij elkaar, met zo’n 30 cm afstand van elkaar. Alle heideplanten houden van zure grond. Gebruik daarom bij het planten zuurminnende aanplantgrond en tuinturf.  Heideplanten worden niet zo groot, dus ze zijn ideaal als bodembedekker. Maar ze kunnen ook heel leuk in een pot op terras of op het balkon. De zomerheide is een belangrijke nectarplant voor hommels en ook vlinders bezoeken de bloemetjes graag.

#3 Combineer met andere zuurminnende planten

Voor een prachtige heidetuin combineer je heideplanten met andere zuurminnende planten of rotsplanten. Denk bijvoorbeeld aan Blauw siergras (Festuca glauca). Maar ook Rhododendron, Rotsheide of Skimmia staan mooi bij Calluna of Erica. Vaste planten zoals Kattenkruid, Brunel, Schoenlappersplant of Leliegras zijn ook zuurminnend en kunnen mooi aangrenzend aan de heidetuin. 

#4 Niet te nat 

Naast de zure grond, heeft Heide nog wat voorkeuren. Plant de heester in halfzon of zon en zorg dat de grond niet te nat wordt. Natuurlijk moet je wel sproeien tijdens droge periodes, maar zorg dat je dit niet ‘s avonds doet. Dan kan de heideplant namelijk niet goed opdrogen.  

#5 Snoei in het voorjaar

Heideplanten zijn heel makkelijk in onderhoud en zeer winterhard. Ze hoeven maar één keer per jaar te worden gesnoeid. Snoei de heide wanneer de plant is uitgebloeid. Kort in tot onder de uitgebloeide bloemen. De planten lopen vanuit hier weer uit. 

 

Bij Tuinplant.nl koop je heide eenvoudig online. Combineer heide plantjes bijvoorbeeld met Bergenia, Hebe of Rhododendrons. En vraag ons gerust om advies. Meer weten over zuurminnende planten? Lees onze blog ‘Alles over zuurminnende planten’ eens. Of de blog ‘Planten voor een rotstuin’ wanneer je een rotstuin wilt aanleggen. In onze video vind je nog meer tips over het planten van heide.


 

 

 

 

 

 

 

Tuinplant.nl: niet zomaar een webshop

Met een online assortiment van meer dan 10.000 soorten tuinplanten, kunt u bij Tuinplant.nl altijd vinden wat u zoekt! Shop uw vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding eenvoudig online. We bezorgen door heel Nederland en België. Onze levertijd is in verband met voorjaarsdrukte Pakket (pakket) 3-10 werkdagen of Transport(transport) 5-15 werkdagen.

Zelf uw bestelling afhalen kan ook bij de Tuinplantwinkel op de Veluwe, vlakbij de  A28. De winkel heeft een geheel eigen & gevarieerd assortiment aan tuinplanten en bomen.

Tuinadvies? U kunt ook bij ons terecht voor een gratis beplantingsplan

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Aanplant & onderhoud

Aanplant & onderhoud

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie