De katjes van de hazelaar (Corylus)

De katjes van de hazelaar (Corylus)

De hazelaar (Corylus avellana) bloeit tussen januari en april met gele, langwerpige katjes. Dat geeft een heel leuk, speels gezicht in de late wintermaanden. Wanneer het vaak nog kaal is in de tuin. In het najaar groeien er heerlijke hazelnoten aan de Corylus. Dit maakt deze wintergroene heester of boom interessant voor elk seizoen!

Hoe bloeit de Corylus?
De langwerpige katjes van de hazelaar zijn de mannelijke bloemen. De knoppen die lijken op helmknopjes zijn de vrouwelijke bloemen. Hier steken tijdens de bloei stempels uit om te worden bestoven door andere hazelaars. Na de bloei groeien uit deze koppen de hazelnoten. In het najaar laat de boom de hazelnoten vallen, maar ze zijn iets eerder al te plukken. Hazelnoten zijn lekker om te eten en na drogen zelfs lang te bewaren.

Hoe plant ik de hazelaar?
De corylus groeit het liefst op een zonnige tot matig beschaduwde plek. Daarnaast staat hij graag in een droge tot vochtige, goed doorlatende grond. Plant hem in grond van lemig zand of zanderige klei. Snoeien kan het beste in oktober. De Corylus is bladverliezend maar winterhard.

Bestel bij Tuinplant.nl uw hazelaar eenvoudig online. U kunt kiezen uit 17 soorten corylus, zoals de kronkelhazelaar (Corylus avellana 'Contorta'. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en tuinplantengrond. Meer weten over notenbomen? Of bekijk onze video over het planten van een fruitboom.