Haagbeuk (Carpinus betulus)

Haagbeuk (Carpinus betulus)

De Haagbeuk (Carpinus betulus) wordt vaak verward met de beukenhaag (fagus sylvatica), maar is niet eens directe familie. De Haagbeuk is een snelgroeiende haag met lichtgroen tot donkergroen blad dat in de herfst geel of oranje kleurt. De Carpinus is een zeer geschikte plant als haag; makkelijk in onderhoud, zeer winterhard en bladverliezend.

Wat is het verschil tussen de haagbeuk en beukenhaag?

Het blad, de schors en de knoppen lijken van de Carpinus lijken veel op de Fagus. Toch is het blad grover en verliest de Carpinus nagenoeg al zijn blad in de winter. Waar de Fagus sylvatica nog wat dor blad laat hangen. In het voorjaar verschijnt echter het frisgroene blad van de haagbeuk wat eerder. Ga je voor gemak, dan zou je voor de Carpinus kunnen kiezen. De haagplant groeit sneller en is goedkoper dan de Fagus. Maar vooral als je een natte grond hebt, kies dan voor de haagbeuk. De beukenhaag kan namelijk niet goed tegen natte voeten en de haagbeuk is daar juist blij mee.

Wanneer loopt de Carpinus uit?

Omdat het meeste blad in de winter uitvalt, verschijnt het frisse lichtgroene blad in het voorjaar weer. Dat is meestal rond begin april. In mei bloeit de haag onopvallend en in juni kunnen er vruchten aan de plant verschijnen. Het blad wordt in de zomer donkerder van kleur. In de herfst krijgt de haag een prachtige geel of oranje kleur. De Haagbeuk heeft een opener structuur dan de fagus, maar met de kronkelige stam is dit een juist een mooi gezicht.

Waar plant je de haagbeuk?

De Carpinus betula kan goed tegen natte grond. Plant hem in vochthoudende, zure grond in de volle zon of halfschaduw. Van half oktober tot half april is de haagbeuk met kale wortel verkrijgbaar, dat scheelt behoorlijk in prijs. Bij voorkeur wordt de haag dan ook in deze periode gepland. Je kunt bij het planten kiezen voor enkel of dubbel planten. Bij de Carpinus betula 80-100 zou je bijv. bij een enkele haag 6 planten per m2 naast elkaar planten. Voor een dubbele haag plant je er 8 per m2, zigzaggend. Gebruik bij het planten aanplantgrond.

Carpinus snoeien en verzorgen

Direct na het aanplanten moet de haag gesnoeid worden. Vervolgens snoei je 2x per jaar in mei/juni en in september. Houd vooral het eerste voorjaar en de eerste zomer de grond goed vochtig. In de vroege lente (maart) en in de zomer (augustus) kan er bemest worden met organische meststof.

Bij Tuinplant.nl hebben we haagbeuken in allerlei maten. Vanaf half oktober tot april zijn haagplanten ook uit de volle grond verkrijgbaar. Meer weten over beukenhagen of haagplanten? Kijk ook eens bij onze tuintips of bekijk onderstaande video over het planten van beukenhagen: