Tips voor het aanplanten van uw haag

Tips voor het aanplanten van uw haag

Denkt u aan een beukenhaag, ligusterhaag, laurierhaag of conifeer? U kunt altijd een haag planten. Zolang het maar niet zo hard vriest dat de grond te hard is. Juist nu kan de plant goed wortelen voor het voorjaar. Maar wat is er eigenlijk nodig voor het aanplanten van uw nieuwe haag? Tuinplant.nl geeft u graag een aantal tips!

Koop uw haagplant met kale wortel

Van oktober tot april worden bladverliezende haagplanten zoals rozenstruiken en haagbeuken met kale wortels aangeboden. Doordat de kweek- en transportkosten hiervoor aanzienlijk lager liggen, ben je vaak de helft goedkoper uit. Een aantal groenblijvende planten zijn alleen verkrijgbaar met kluit. Planten in pot zijn wat duurder, maar kunnen het hele jaar geplant worden. Lees meer hierover in onze blog over haagplanten met kale wortel, kluit of in pot.

Liguster

Zorg voor reserve

Koopt u planten met kale wortels? Het uitvalpercentage hiervan is iets groter dan bij planten in pot. Zorg dan dat u een paar extra planten besteld en zet die in een reservehoekje in de tuin.

Haal oude planten er met wortel en al uit

Wanneer er een oude haag heeft gestaan, is het belangrijk dat deze met wortel en al wordt verwijderd. De grond is ook armer wanneer er planten hebben gestaan. Zorg daarom altijd voor verse aanplantgrond.

Gelijk planten of inkuilen

Plant de haagplanten zo snel mogelijk na aanschaf, zodat de wortels niet uitdrogen. Lukt dat niet? Dan kunt u ook een geul of plantgat maken waar alle planten in passen. Plant de haagplanten tijdelijk in dit gat, tot u de gelegenheid heeft om uw haag te planten.

Zorg voor genoeg vocht en ruimte

Het liefst zet u de planten even in een bak of kruiwagen met water. Graaf een plantgat dat 3x zo breed en 2x zo diep is als de wortelkluit. Meng de uitgegraven grond met aanplantgrond (1/3 aanplantengrond en 2/3 uitgegraven grond). Bedek de bodem eerst met een flinke laag aanplantgrond en maak het goed nat.

Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

Plant zigzaggend en niet naast elkaar

Uw haagplant kan in het gat worden geplaatst. Wilt u snel een dichte haag? Dan is het het mooist wanneer u zigzaggend plant, zodat de haag mooi dicht groeit. Vergeet niet water te geven direct na het aanplanten!

Een goede nazorg doet de rest!

Geef de plant geregeld water, behalve bij een bevroren grond. In het voorjaar kunt u mestkorrels strooien, zodat de haag een goede start maakt. Er zijn speciale mestkorrels voor hagen verkrijgbaar.

Snel en eenvoudig uw haag online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 80 soorten hagen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en beuken en hagenmest. Meer weten over haagplanten? Bekijk onze tuintips of onze video's over het planten van hagen.