Geraniums, rijke bloeiers in alle kleuren

Geraniums, rijke bloeiers in alle kleuren

Geraniums zijn heel populair. De geranium, ook wel ooievaarsbek, is een winterharde plant. In de volksmond wordt met de geranium, vaak het eenjarige plantje bedoeld. Maar dit is eigenlijk de pelargonium. Met geranium bedoelen wij de ooievaarsbek, een meerjarige plant. Er zijn bodembedekkers onder de geranium, maar ook soorten die wel 1 meter hoog kunnen worden. De bloei is gespreid over 3 seizoenen, sommige beginnen al in maart en andere duren nog tot eind oktober.

Wat voor soorten Geraniums zijn er?

Er zijn ongekend veel soorten Geraniums. Elk hoekje van de tuin kunt u ermee vullen! Bij Tuinplant.nl hebben we meer dan 50 verschillende soorten. Binnen al die soorten lichten we er een aantal voor u uit.

Een sterke bodembedekker - Geranium Macrorrhizum

Dit plantje doet het goed op alle gronden en bloeit mooi en sterk, is winterhard en wintergroen. Hij bloeit vaak vroeg in het voorjaar (eind april- begin mei). Voor moeilijke plaatsen zoals onder een boom is deze plant ook uiterst geschikt. In de herfst kleurt het plantje naar roodachtig.

Heerlijk geurend – Geranium Cantabrigiense

Verschillende soorten van de Geranium cantabrigiense geuren, en ook van de bodembedekker hierboven genoemd. Kijk eens naar de Geranium 'Biokovo' of de mooi roze bloeiende Geranium 'Karmina'.

Zeer populaire, lage geranium - Geranium Sanguineum

De Geranium sanguineum wordt ook wel bloedooievaarsbek genoemd. Deze soort is laagblijvend en heeft donkergroene, diep ingesneden bladeren, en produceert in mei tot en met juli een overvloed aan bloemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Geranium Sanguineum ‘Album’, deze bloeit met fantastisch zuiver witte bloemen.

Robuuste hoge geranium - Geranium Psilostemon

Deze ooievaarsbek bloeit begin zomer (juni-juli ). De bloemen zijn prachtig roze met een donker hartje. Deze ooievaarsbek kan wel 80 cm hoog worden en ruim 75 cm breed, dus wat ruimte wordt gevraagd!

Wanneer plant je Geranium?

Geraniums kun je het hele jaar door planten. Voor de plantafstand moet je rekening houden met het soort geranium. Bij de lage geranium is dit zo’n 20-30 cm en bij de hogere soort ongeveer 40-50 cm. Wanneer je na de bloei rommelig geel/bruin blad ziet knip je dit gewoon weg. Ook is het goed de uitgebloeide bloemstengels terug te knippen. Na zo’n knipbeurt even wat bijmesten en water geven en blad zal zich vernieuwen. En verschillende soorten geraniums gaan voor een tweede bloei!

 

Snel en eenvoudig geraniums kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit 100 soorten geranium. Vraag ons gerust om advies. Kies hier uit de verschillende soorten en u vind informatie over de voeding en eigenschappen van de plant. Meer informatie over vaste planten? Kijk eens naar onze tuintips of bekijk het volgende filmpje over het planten van vaste planten.