De lang bloeiende Ooievaarsbek, voor ieder wat wils

De lang bloeiende Ooievaarsbek, voor ieder wat wils

De Geranium kent een groot plantengeslacht, er zijn meer dan 600 varianten. Voor iedere tuin, smaak en in bijna iedere kleur is wel een mooie Geranium te vinden. De decoratieve bloem bestaat uit de sprekende kleuren paars, roze, blauw, wit en rood. Vaak wordt de ooievaarsbek verwart met de éénjarige Pelargonium (hanggeranium), maar ze zijn zeer verschillend! De ooievaarsbek is een winterharde, vaste plant en bloeit lang.

Hoe bloeit de geranium?


Het populaire, sterke vaste plantje bloeit lang, sommige soorten al vanaf maart en dat kan tot ver in de herfst duren! Het typische geurtje van Geranium macrorrhizum houdt muggen en slakken op afstand. U kunt het ruiken wanneer u een blad of stengel afbreekt. Bijen en hommels zijn de enige insecten die het heerlijk vinden. De ooievaarsbekken groeien in dichte pollen of breidt zich uit als een tapijt.

Waar plant ik de ooievaarsbek?


De plant groeit het best in humusrijke zandgrond in de volle zon of halfschaduw. Het is een zeer geschikte borderplant of bodembedekker. Plant ooievaarsbekjes in groepen van drie planten met een afstand van 30-40 cm. U kunt het plantje het hele jaar planten, maar in warme grond (in de zomer) zal hij sneller groeien.

Geraniums snoeien en verzorgen


Het decoratieve plantje groeit flink uit en vermenigvuldigt zich snel. Er ontstaan veel stengels en wortels. Verwijder in het vroege voorjaar het dode blad. Knip in het midden van de zomer de stele en bladeren van de ooievaarsbekken tot net boven de grond. Geef flink wat water en mest, dan zal er nieuw blad verschijnen. Sommige soorten gaan opnieuw bloeien. Snoei de Geranium na de bloei. Knip de lange stengels helemaal af.

U kunt de ooievaarsbek eenvoudig online kopen. Tuinplant.nl heeft meer dan 100 soorten geraniums in het assortiment. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en aanplantgrond. Bekijk onze video op YouTube over het planten van vaste planten.