Plant je eigen fruitboom

Plant je eigen fruitboom

Vers fruit uit eigen tuin; duurzaam en lekker! Tegenwoordig is het helemaal 'het' om je eigen fruit te kweken. Een fruitboom is daarnaast een erg leuk gezicht in je tuin en geeft bovendien in het voorjaar prachtige bloesems.

Welk fruit kies jij?
Wanneer je graag een fruitboom of meerdere in je tuin wil planten is de eerste vraag; welk fruit? Wil je een appeltje direct van de boom kunnen plukken of maak je liever potten vol jam? Of kies eens voor exotisch fruit kiezen, zoals kiwi's.
Malus 'Jonagold'
Wat past in de tuin?
Een kleine tuin hoeft geen belemmering te zijn om je eigen fruitboom te hebben. Leifruit, die je zelf bij kunt snoeien, past namelijk prima in een stadstuin. Het fruit groeit op plukhoogte en de leiboom kun je tegen een muur of schutting planten. Wanneer je ruimte hebt voor één fruitboom kan dit ook. Dan kies je voor een zelf bestuivende soort en helpen de bijen bij de bestuiving of wellicht een andere fruitboom in de straat.

Prunus persica 'Red peach'

Planten van fruitbomen
Wanneer je weet voor welk fruit je gaat planten, kijk je per soort wat er nodig is voor het de grond in kan. Over het algemeen houden fruitbomen niet van natte voeten en wel van veel zon. Een fruitboom heeft ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Hoeveel ruimte een boom nodig heeft kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom tussen de 10 en 12 meter.

Wanneer plant je een fruitboom?
Het planten van fruitbomen kan het beste gebeuren wanneer de bomen in rust zijn. Voor de meeste fruitbomen geldt begin november tot en met april als beste planttijd. Belangrijk is daarbij dat het niet vriest en dat de bodem helemaal vorstvrij is. Direct aan het begin van deze ruststand van de boom is dus de beste planttijd. Dan heeft de fruitboom ook langer de tijd om goed te wortelen voordat het echt koud wordt. Vraag gerust om advies bij ons wanneer je bij ons een fruitboom koopt.

Hoe plant je een fruitboom?
Wat verder goed is om te weten bij het aanplanten van de fruitboom is het volgende. Er is een ruim gat nodig (neem 2 keer de omvang van de kluit). Belangrijk is dat de grond vochtig is en anders is het goed om deze te sproeien. Plaats voor de stevigheid (voor ongeveer de eerste 5 jaar) een of twee boompalen bij je fruitboom. Want je wilt niet dat je boom omwaait of breekt met harde wind. Onze tip is om rondom je fruitboom een boomspiegel aan te leggen. Dit wil zeggen een ring van ongeveer 1 meter afstand van de boom waarin je niets plant en onkruid verwijdert. Op deze manier heeft de boom meer ruimte om voeding en zuurstof uit de grond te halen.

U kunt bij Tuinplant.nl meer dan 250 soorten fruitbomen vinden in het assortiment. Fruitbomen met kale wortel of kluit zijn leverbaar van half oktober tot half april. De fruitbomen die in pot zijn gekweekt zijn het hele jaar leverbaar. Bekijk ook eens onze video over het planten van fruitbomen: