De beste tips om fruitbomen te snoeien

De beste tips om fruitbomen te snoeien

Fruitbomen snoeien, zo doe je dat

Het oogsten van fruit uit eigen tuin is één van de leukste dingen voor de tuinliefhebber. Niet alleen is het fruit vers en gezond, de bomen zijn vaak ook een plezier om in de tuin te hebben. Het hele jaar door gebeurt er wel wat en ze zorgen voor beschutting. Wanneer het oogstseizoen is begonnen wordt je geduld beloond met heerlijke vruchten. Het is belangrijk te weten hoe je fruitbomen moet snoeien, want dat kan per fruitsoort nogal verschillen. Maar als je het eenmaal doorhebt, hoeft fruitbomen snoeien niet moeilijk te zijn. Dus pak die snoeischaar en aan de slag!

Soorten fruitbomen

Allereerst is het belangrijk te weten dat er twee soorten fruitbomen zijn; pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Voorbeelden van pitvruchten zijn appels en peren, onder steenvruchten vallen pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Ook de notenbomen, zoals walnoot, kastanje of amandel behoren tot de steenvruchten.

Waarom snoei je fruitbomen?

Het snoeien van fruitbomen vraagt enige zorg en aandacht. Om veel gezonde vruchten te oogsten is de snoei van groot belang. De eerste 4 jaar snoei je vooral om een goede boomvorm te creëren. Heb je een oudere boom, dan is het belangrijkste dat er voldoende licht en lucht in het hart van de kroon kan komen. Dit doe je met een verjongingssnoei of onderhoudssnoei waarbij je middels een open snoei die ruimte creëert.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Meestal worden fruitbomen in de rusttijd gesnoeid. Daarom is de periode november tot eind februari vaak goed. Steenfruitsoorten (pruimenbomen, kersenbomen bijvoorbeeld) worden altijd net na de oogst in augustus of september gesnoeid. In de winter zijn steenvruchtbomen vatbaarder voor infecties, maar in het najaar genezen de bomen sneller.

Hoe snoei je appel- en perenbomen?

De appel- en perenboom wordt op bijna dezelfde manier gesnoeid. Dat kan van november tot maart, wanneer de boom in rust is. Snoei bij voorkeur aan het einde van de winter, wanneer het niet vriest en als het droog is. Snoei de verticale scheuten en laat de horizontale takken zoveel mogelijk staan. Meer weten? Lees onze blog Peren- en appelbomen snoeien

Steenfruit, zoals kersenbomen snoeien

Het snoeien van steenvruchtbomen kun je beter niet in de winter doen, omdat deze bomen dan gevoelig zijn voor loodglansschimmel. Snoeien kan van half april tot half september. Maar snoei bij voorkeur na de pluk in augustus of september. Zorg er met snoeien vooral voor dat er veel zonlicht in de boom kan komen. Snoei oudere takken die geen vrucht meer dragen weg, en haal ook kruisende takken weg om een goede luchtcirculatie te creëren. Een pruimenboom moet niet te vaak of teveel gesnoeid worden. Daarbij geldt: liever een grotere tak dan verschillende kleine takken. Lees ook eens onze blog over Pruimenbomen snoeien

Wanneer moet je notenbomen snoeien?

Er zijn verschillende soorten notenbomen, waarbij verschillende regels gelden. Bij alle notenbomen geldt echter: snoeien hoeft in principe niet, de boom zorgt zelf voor een open kroon. Wil je toch snoeien? Snoei dan altijd eerst een kleinere tak om te kijken of de snoeiwond opdroogt of dat de wond vochtig blijft. Alleen als de wond een dag droog blijft kun je snoeien. Over het algemeen snoei je walnoten in het najaar, direct na de oogst. Hazelnoten kun je snoeien in februari of juni. De kastanje kan in de herfst of winter gesnoeid worden en de amandelboom direct na de oogst.


Bij Tuinplant.nl vindt u meer dan 200 soorten fruitbomen in alle maten. Kijk ook eens naar leifruit of andere fruitplanten, zoals klimfruit. Vraag ons gerust om advies. Voor een goede verzorging raden we voeding voor fruitbomen (mest) aan. Wilt u meer tips over het snoeien van fruitbomen? Kijk eens bij onze tuintips of bekijk deze video eens over het planten van fruitbomen: