De zoete Framboos klimt enthousiast omhoog

De zoete Framboos klimt enthousiast omhoog

De zoete Framboos klimt enthousiast omhoog

Bij het zien van die helderrode, zoetzure vruchten loopt het water in je mond. De Rubus idaeus wordt al eeuwen geteeld en verwerkt in heerlijke gerechten. De framboos is familie van de roos en nauw verwant met de braam. Tegenwoordig kennen we ook een kruising van die twee, de braamboos. De frambozenstruik is een stekelige, houterige en winterharde klimplant en wordt ongeveer 1,5 meter hoog.

Hoe bloeit de Rubus idaeus?

Er zijn twee soorten frambozen: zomerframbozen en herfstframbozen. Als u ze allebei plant, heeft u langer profijt van de gespreide oogst. U heeft echter maar één plant nodig voor een oogst, want deze Rubus is zelfbestuivend. De bloei van dit klimfruit is van mei tot juli. De oogst kan, afhankelijk van het soort, van juli tot eind september zijn. Verse frambozen zijn heerlijk en gezond, maar blijven niet langer dan één dag goed. Eet ze het liefst dezelfde dag nog op, verwerk ze in een jam of bewaar ze in de vriezer.

Hoe plant en verzorg ik mijn framboos?

Zet de framboos op een zonnig plekje in voedzame aarde. Beschermen tegen vogels hoeft niet, maar een beetje beschutten tegen wind is wel handig. De Rubus idaeus is een enthousiaste klimplant. Uitlopers van het klimfruit kunnen een halve meter verder ineens tevoorschijn komen. Snoeien kan het beste na de oogst.

 

U kunt de framboos eenvoudig kopen. U kunt bij Tuinplant.nl kiezen uit 13 soorten frambozen, waaronder de gele framboos. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor kleinfruit voeding, siertuinmest en tuinplantengrond. Wilt u meer weten over fruitplanten? Lees eens onze andere blogs over fruit of bekijk onze video over ons assortiment kleinfruit.