Forsythia snoeien

Forsythia snoeien

Voor een rijke bloei is het goed om elk jaar de Forsythia te snoeien. U houdt de struik jong en netjes door de snoeischaar erin te zetten. Het Chinese klokje is een sierheester, welke vroeg bloeit in de maanden februari t/m april. Veel gele bloemetjes versieren de takken van deze struik, dit is een vrolijk gezicht in een vaak nog kale tuin. Doordat de Forsythia op de kale takken bloeit, wordt het ook wel het bloeiend hout genoemd. Na de bloei zal het groene blad aan de Forsythia komen. Wanneer u de Forsythia niet snoeit zullen de takken verhouten. Dit betekent dat op den duur de bloei van de Forsythia bovenin te takken groeit, en de onderkant kaal hout blijft. De Forsythia kan het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest. Plant de Forsythia het liefst in de zon/ halfschaduw, in vochtige grond. Gebruik bij het planten aanplantgrond voor een goede start.

  • Snoeien doet bloeien dit is zeker het geval bij de Forsythia.
  • Het mooiste is om het Chinese klokje solitair te planten, een prachtige blikvanger.
  • Geef het Bloeiend hout de ruimte, zodat deze mooi kan groeien.
  • Door elk jaar de Forsythia te snoeien houdt u de struik mooi in vorm en vol in bloei.

Forsythia snoeien

Hoe snoei je de Forsythia? 

Het snoeien van de Forsythia is niet ingewikkeld, ook wanneer er meer gesnoeid wordt dan de bedoeling was zal de struik weer goed uitlopen. Het Chinese klokje bloeit op 2-jarig hout, dit betekent dat wanneer u een jonge plant koopt, deze het eerste jaar niet zal bloeien. Wel zal het blad van de jonge Forsythia in het eerste jaar groeien. En staat er het eerste jaar een mooie sierheester met frisgroen blad. Na het eerste jaar kan de Forsythia al wel gesnoeid worden, maar dit is nog niet per se nodig. Het is belangrijk om niet alle takken volledig terug te snoeien, anders zal deze sierheester het Chinese klokje een jaar overslaan met bloeien. De oudere dikke takken van de Forsythia mogen helemaal teruggesnoeid tot net boven de grond ongeveer 10 tot 15 cm. De dikkere takken van het bloeiend hout kunnen het beste met een takkenschaar of een zaagje gesnoeid worden. De jongere takken kunnen gesnoeid worden net boven een uitlopende vertakking. Zorg ervoor dat er meerdere jonge takken blijven staan. Zo heeft u elke jaar een uitbundig bloeiende Forsythia. Ook is het goed om dode en slappe takjes weg te snoeien. Wanneer u deze takjes snoeit, zal er meer energie naar de bloei en het Forsythia blad gaan.

Wat is de beste tijd om het Chinese klokje te snoeien?

Het Chinese klokje is een sierheester welke het best gesnoeid kan worden in mei, wanneer deze is uitgebloeid. Snoei de struik het liefst voor juni, zodat de takken de tijd krijgen om weer uit te groeien voor de herfst. De Forsythia mag niet in de winter gesnoeid worden, anders zal deze het jaar erop niet bloeien. Wanneer een oudere Forsythia een lange tijd niet gesnoeid is, kan er drastisch gesnoeid worden. Zorg dat er gedurende 3 jaar elk jaar één derde deel van de takken af gesnoeid wordt. Ook als de struik een wirwar is van takken kan dit goed in vorm gesnoeid worden.

Kijk hier voor ons aanbod van Forsythia's.

Forsythia