Een appelboom planten en onderhouden.

Een appelboom planten en onderhouden.

Wanneer is het de juiste tijd om een appelboom te planten? Hoe kan je het beste snoeien en bemesten? Bij welke appelbomen is kruisbestuiving nodig? En wat houdt kruisbestuiving in? Verschillende vragen die opkomen bij de aankoop van een appelboom. Appelbomen krijgen in het voorjaar mooie witte en roze bloesem aan de bomen, en in het najaar komen de appels. Bij een jonge appelboom duurt het ongeveer 2 tot maximaal 5 jaar tot er vruchten aan komen.

Planten van de appelboom.

In principe kan de appelboom het hele jaar door geplant worden, de beste tijd is wel in de herfst of de winter omdat de appelboom dan in de rust is. Gebruik bij het planten aanplantgrond en boompalen, voor een goede start van de boom. De appelbomen staan het liefste in de zon en hebben dan ook 6-8 uur zonlicht nodig. Wanneer een appelboom toch in de halfschaduw staat, zal deze minder vruchten geven. Voor een kleinere tuin of voor in de pot kan u kiezen voor een appelboompje, in patio vorm of een laagstam. Wanneer u kiest om een appelboompje in pot te zetten moet u letten op een aantal dingen:

-  Zorg voor een grote pot zodat de wortels goed kunnen groeien.

-  Geef regelmatig bemesting, omdat een appelboompje in de tuin meer voeding krijgt, moet er in een pot bij gegeven worden.

-  Maak in de onderkant van de pot gaten zodat het water kan aflopen en de kluit niet te nat staat.

-  Geef het appelboompje ook weer voldoende water, omdat planten en bomen in de pot sneller uitdrogen. Houd dit goed in de gaten, vooral in de zomer.

Ook een kleiner appelboompje bloeit in het voorjaar met mooie bloesem in de kleuren wit en roze. En in het najaar kunnen de appels geplukt worden om zo gegeten te worden, of te verwerken in appelmoes, appeltaart of sap.

Snoeien en bemesten van de appelboom.

Het snoeien van een appelboom is belangrijk voor een gezonde boom en meer appels. De grote snoeibeurt is aan te raden om in februari te doen, wanneer de sapstroom stil staat. Zorg dat het zonlicht goed bij de takken kan komen waar de bloesem en later de vruchten aankomen. Wanneer de takken weinig zonlicht krijgen, komen er minder appels aan. Op de hoofdtakken welke veelal horizontaal groeien zitten kortloten, hier komt de bloesem en later de appels aan. Kortloten zijn korte takjes, waar de knoppen en het blad dicht op elkaar groeit. Deze kortloten mogen dan ook niet gesnoeid worden. Kruisende takken kunnen de groei belemmeren, en is beter dat deze wel gesnoeid worden. Verticaal groeiende takken waar geen knoppen aan zitten, worden ook wel waterloten genoemd deze mogen helemaal teruggesnoeid worden. Ook de dode en geknakte takken is beter om deze te snoeien, zodat de energie van de appelboom naar de nieuwe takken, bloesem en vruchten gaat. Hieronder nog even de belangrijkste punten op een rij:

-  Zorg dat er genoeg zonlicht op de vruchtdragende takken komt.

-  Snoei niet in de korte takjes waar de knoppen aan komen.

-  Beschadigde en geknakte takken is aan te raden om te snoeien.

-  Langere takken die omhoog groeien waar geen knoppen aan zitten mogen kort teruggesnoeid worden.

-  Knip de takken schuin af vlak boven een knop.

Door het snoeien in de winter maakt de appelboom meer waterloten aan, dit zijn takken waar geen vruchten aan komen. Deze waterloten kunnen in juni gesnoeid worden, dit wordt ook wel de kleine snoeibeurt genoemd.

Ook het bemesten van een appelboom is belangrijk voor een rijke oogst van lekkere appels. Doe in december-februari kalk bij de boom, dit regelt de zuurtegraad van de grond en zorgt dat de bemesting beter wordt opgenomen. In het voorjaar wanneer de eerste blaadjes uit gaan lopen is het goed om organische mest bij de boom te gooien. Nadat de mest erbij is gedaan moet er water gegeven worden, zodat de voedingsstoffen in de bodem naar de wortels kunnen zakken. Herhaal dit elk jaar weer zodat de appelboom goede voeding krijgt en er veel appels aan groeien.

Bestuiving van de appelbomen.

Er zijn veel verschillende soorten appelbomen, sommige zijn zelfbestuivend dit betekend dat deze altijd vrucht draagt. Met kruisbestuiving zullen er bij zelfbestuivende appelbomen wel meer appels aan komen. Er zijn ook soorten van de appelboom welke niet zelfbestuivend zijn, en hebben een andere soort appelboom nodig binnen 100 meter. Wanneer de appelbomen bloeien in het voorjaar met prachtige witte en roze bloesem, vind de bestuiving plaats door middel van de wind en door insecten.
 Voorbeelden van zelfbestuivende appelbomen:

Malus ‘Elstar’ is een zoet/zure appel, dit is een erg bekende appelsoort. Deze appelboom kan met kruisbestuiving van bijvoorbeeld de ‘Cox's orange pippin’, ‘Delcorf’ of de ‘Santana’ meer appels krijgen.

Malus ‘Golden delicious’ dit is een zure appel, hier kan als kruisbestuiving onder andere de ‘Benoni’, ‘Elstar’ ‘James grieve’ of de ‘Santana’ bij.

-  De appels van de Malus ‘James grieve’ hebben een zachtzure smaak. Dit is ook een erg goede soort voor kruisbestuiving bij eigenlijk alle andere soorten appelbomen.

Malus ‘Cox's orange pippin’ is een zoete appel, hier kan bijvoorbeeld een ‘Braeburn’, ‘Benoni’, ‘Elstar’, ‘Gala’, ‘Pinova’ of een ‘Topaz’ bij voor meer appels.

Voorbeelden van niet zelfbestuivende soorten zijn:

Malus ‘Granny smith’ hier kan een ‘Cox's orange pippin’, ‘James grieve’ of een Malus ‘Summerred’ bij in de buurt geplant worden.

Malus ‘Schone van boskoop’ dit is de goudreinet appel, hier moet bijvoorbeeld een ‘Braeburn’, ‘Delcorf’, ‘James grieve’ of een Malus ‘Summerred’.