Druiven snoeien

Druiven snoeien

Waarom druiven snoeien?

Een van de belangrijkste redenen om de druivenstruik (Vitis) te snoeien is voor lekkere druiven. Daarnaast is de druif een mooie, maar onstuimig groeiende plant. Voor de meest gezonde, mooie struik en veel lekkere druiven snoei je twee keer per jaar, in de winter en in de zomer.

Wanneer snoei je druivenstruik?

De wintersnoei is de grootste snoeibeurt. Wanneer de plant in rust is, en de sapstromen stilstaan, kan er grondig gesnoeid worden. Snoei bij voorkeur in het najaar, en voor de kortste dag van het jaar (21 december). Het is heel belangrijk dat je snoeit voordat de sapstroom weer op gang komt (begin van het jaar), maar niet wanneer het vriest. De tweede snoei vindt plaats in de zomer, in mei/juni. Dat is een uitdunningssnoei om te zorgen dat de plant meer energie en licht behoudt voor een goede oogst.

Hoe snoei je druiven?

In de winter snoei je de takken die vrucht hebben gedragen tot 2 ogen of ongeveer 2 cm van de hoofdrank. Is het nog een jonge struik, dan kan er tot 60 cm boven de grond worden gesnoeid. De eerste jaren gaat het erom dat de plant een mooi gestel vormt. Zoek de mooiste, lange takken met zijtakken uit om die vast te zetten en snoei de rest weg. Snoei alle zijtakjes tot ongeveer 10 cm weg. In de zomer is het taak de struik uit te dunnen voor een mooie oogst. De jonge scheuten mogen flink worden ingekort, zodat de druif zijn energie kan steken in de druiventrossen in plaats van groei. Houd één tros per tak over. Eventueel kan er gedurende de zomer wat blad worden weggeknipt om de plant van extra licht te voorzien.

Waarmee snoei je druivenstruiken?

Het voordeel van deze klimplant is dat de takken niet zo dik worden en daarom met een eenvoudige snoeischaar prima te snoeien zijn. Zorg altijd voor een schone en scherpe snoeischaar en maak hem ook schoon na het snoeien.

Over de druif

Je eigen druiven oogsten heeft vele voordelen. Niet alleen weet je dat het fruit onbespoten is, ook is de druivenstruik een lust voor het oog. Het is een mooie klimplant voor tegen een pergola of muur. Er zijn verschillende soorten druif verkrijgbaar, met de keuze tussen blauwe druiven, zoals de Vitis 'Boskoop Glory' of witte druiven, zoals de Vitis 'Vroege van der Laan'.

U kunt uw druivenstruik eenvoudig online kopen. Vraag ons gerust om advies. Tuinplant heeft allerlei soorten druiven en andere fruitplanten. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor druivenvoeding, siertuinmest en aanplantgrond. Wilt u meer weten over fruitplanten? Lees eens onze blog over de blauwe druif of andere blogs over fruit of bekijk eens onze video over ons assortiment kleinfruit.