De Roos – bloem van de liefde

De Roos – bloem van de liefde

De bloem van de liefde!

Overal zijn ze te zien, die mooie romantische rode rozen. Die bijzondere bloem die zich ontvouwt en haar schoonheid laat zien en ruiken. De roos staat al eeuwenlang symbool voor de liefde. Rozen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Van een rode roos in een vaasje tot een uitbundig bloeiende klimroos langs de schutting.

De roos in de tuin

Er zijn veel voordelen van rozen in de tuin. Naast de prachtige bloei en de heerlijke geur bloeien ze vrij makkelijk en zijn ze goed te onderhouden. Zo is er de bekende rozenstruik met grootbloemige rozen. Deze rozen kunt u trouwens goed afknippen en in de vaas zetten. Ook de bodembedekkende roos met kleinere bloemen zien we veel. Dit is een sterke plant. Stamrozen zorgen voor diepte en hoogte in de tuin en staan prachtig langs een pad of inrit, maar kunnen ook prachtig in een pot op het terras. Klimrozen groeien speels langs een pergola of schutting of natuurlijk in een prachtige rozenboog.

Wanneer bloeien rozen?

Over het algemeen bloeien rozen ergens tussen mei en oktober. Er zijn zoveel verschillende rozen met verschillende bloeimaanden, maar één ding hebben ze gemeen. Ze bloeien lang, maanden achter elkaar. Dat betekent dat je er lang van kunt genieten! Vanaf mei beginnen de eerste rozen te bloeien. Wilt u een vroegbloeiende roos, ga dan voor een Wilde roos, zoals de roze Rosa Rubiginosa, of witte Rosa pimpinellifolia. Of kies voor een bossige Bottelroos, zoals de roze/paarse Rosa rugosa 'Rubra' of de witte Rosa rugosa 'Alba'. Wilt u tot in oktober genieten van uw roos in bloei? Dan heeft u nog meer keuze, zoals de gele Engelse roos (Rosa 'The poet's wife'), de roze klimroos (Rosa 'Jasmina') of de rode bodembedekkende roos (Rosa 'Fairy Queen').

Hoe snoei je rozen?

Hoe meer zon, hoe rijker de roos zal bloeien met meer kleur en geur. Daarnaast houdt de roos van wind en vruchtbare grond. Plant de rozen in rozengrond en bemest in voorjaar en zomer met rozenmest. In het vroege voorjaar (maart) is het de beste tijd om rozen te snoeien. En dat mag vrij grondig gebeuren tot zo’n 15 cm boven de grond. Lees hier meer over in onze blog Rozen snoeien, hoe doe je dat?

 

Snel en eenvoudig uw rozen online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 170 soorten rozen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor rozen potgrond en rozenvoeding. Meer weten over rozenstruiken? Bekijk onze tuintips, lees de blog over rozen snoeien of bekijk onze video over het planten van rozen