De diverse soorten Spar

De diverse soorten Spar

Kerstboom (spar) in de tuin

De spar (Picea en Abies) kennen we van de kerstboom, maar er zijn nog vele andere soorten spar. Deze boom is een echte winterboom en komt voornamelijk voor op het noordelijk halfrond. In verschillende winterse gebieden zijn er bossen vol van, een prachtig gezicht en een heerlijke geur. En er zijn genoeg sparsoorten met sierwaarde voor uw tuin.

Welke soorten Spar zijn er?

De bekendste soorten Picea zijn de Picea omorika en de Picea Abies. De eerste heeft een blauwe gloed en kan heel groot worden met mooie afhangende takken. De Picea Abies wordt ook wel gebruikt als kerstboom en heeft groene, vierkante naalden. Zoekt u een Blauwspar, denk dan aan de Picea pungens 'Hoopsii'. De stevige naalden zijn zilverblauw en de boom kan wel 4 meter hoog en 1,5 meter breed worden. Ook zijn er treurvormen, zoals de Picea omorika 'Pendula' met prachtige hangende takken.

Picea planten en snoeien

Plant de spar in een lichtzure bodem die droog tot vochthoudend is. Gebruik bij het planten aanplantgrond en tuinturf. Snoeien is niet nodig en niet zo goed, maar moet het toch, doe het dan in het voorjaar.

Koop uw Spar eenvoudig online bij Tuinplant.nl. Kies uit 50 soorten Picea. Wilt u uw hele tuin (opnieuw) aanleggen? Neem dan contact op voor een vakkundig tuinontwerp of beplantingsplan. Meer weten? Kijk eens op onze pagina over heesters of bekijk onderstaande video over het planten van heesters: