Daglelie, mooi voor één dag?

Daglelie, mooi voor één dag?

Daglelie (Hemerocallis)

De daglelie is een vaste plant met prachtige, grote lelie-achtige bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag, daar heeft deze zomerbloeier zijn naam ook aan te danken. De vertaling van de latijnse naam Hemerocallis is: schoonheid voor één dag. Gelukkig zijn er vele bloemknoppen aan de plant, zodat u wekenlang kunt genieten van de pracht en praal van deze plant.


Wanneer bloeit de daglelie?

Zoals gezegd bloeit elke bloem maar 24 uur. De hemerocallis bloeit in juni, juli of in augustus, dat is per cultivar verschillend. Sommigen bloeien in het najaar een tweede keer. Tip: door verschillende soorten daglelie bij elkaar te zetten heeft u langere tijd een bloeiende border. Deze winterharde plant wordt gemiddeld zo’n 40 cm hoog en met de bloemen op lange stelen daarbovenuit tot zo’n 100 cm. hoog. Na de bloei blijft de plant met de zaaddozen en de grasachtige bladeren nog lang decoratief.

Wat voor soorten Hemerocallis zijn er?

Er zijn daglelies in alle kleuren. Er zijn gele daglelies, zoals de Hemerocallis 'Stella d´Oro' die niet zo groot wordt, maar maximaal 70 cm. En oranje, zoals de prachtige Hemerocallis 'Frans Hals' met oranjerode kroonbladeren en een klein geel hart. De paarse Hemerocallis ‘Summerwine’ heeft grote paarsroze bloemen met een geel hart. 


Waar plant je de daglelie?

Bij voorkeur staat de hemerocallis in een voedingsrijke bodem met voldoende vocht. De tuinplant houdt van zon, maar niet op de warmste uren van de dag. Halfschaduw is dus ideaal. Zorg altijd voor voldoende water. De hemerocallis sterft (deels) af in het najaar, is zeer winterhard en loopt vanzelf weer uit in het voorjaar. Gebruik bij het planten aanplantgrond.

Hoe verzorg je de Hemerocallis?

In het vroege voorjaar kunt u de plant wat bemesten om de bloei te stimuleren. Zorg altijd voor voldoende vocht, zeker tijdens droge perioden.

 

Daglelie online bestellen? Kies uit meer dan 20 soorten Hemerocallis bij Tuinplant.nl. Combineer de daglelie eens met Duizendknoop (Persicaria), lavendel of siergras. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en tuinplantengrond. Bestel al uw vaste planten en heesters eenvoudig online of neem contact op voor een tuinontwerp op maat. Bekijk ook onze video over het planten van vaste planten: