Camellia

Camellia

Alles over de Camellia

Eén van onze favoriete heesters is de Camellia. Deze tuinplant is winterhard en bloeit als één van de eerste in het jaar met prachtige grote bloemen, die wat lijken op de roos. Het donkergroene, glanzende blad zorgt het hele jaar voor groen in de tuin.

Hoe hoog wordt de Camellia?

Het verschilt per soort, maar de meeste Camellia's worden zo'n 200 tot 300 cm hoog. De bloeitijd is vanaf februari en kan tot eind april duren. De grote, opvallende dubbele bloemen zijn er in wit, zachtgeel tot paars, roze of rood.

Welke soorten Camellia zijn er?

Bij Tuinplant.nl zijn er een aantal soorten Camellia's te verkrijgen, waaronder deze:

Camellia Dr King Camellia japonica dr. King
Deze Camellia kan tot 300 meter hoog worden en bloeit met knallende rode, pioenachtige bloemen die prachtig afsteken tegen het donkergroene blad.

Camellia japonica 'William Bartlett'
Deze sierheester groeit recht omhoog en is nog vrij nieuw. De bloemen zijn bijzonder mooi, zachtroze met rode spikkels en strepen. De William Bartlett wordt maximaal 2 meter hoog.
Camellia wit Camellia 'Nuccio's Gem'
De grote zuiver witte bloemen van deze Camelia verspreiden een heerlijke geur. De Nuccio's Gem wordt tot 250 cm hoog.
Camellia rood
Camellia japonica 'Lady Campbell'
De Lady Campbell is een nieuwe variant van de Camelia. De rozerode, pioenvormige bloemen steken prachtig af tegen het donkergroene blad. Deze sierheester groeit opgaand en wordt ongeveer 2 meter hoog.

Camelia wit Camellia japonica 'Alba Plena'
Ook deze soort Camellia is een nieuwe variant. De Alba plena kent een opgaande groei en wordt niet hoger dan 2 meter. Van maart tot mei bloeien de witte, roosachtige zachte bloemen.

Brushfield's Yellow Camellia japonica 'Brushfield's Yellow'
Het bijzondere van deze groenblijvende Camellia zijn de crémegele bloemen. De Brushfield's Yellow groeit opgaand en bloeit van maart tot eind mei. Het glanzende blad zorgt het hele jaar voor groen in de tuin.

Camelia japonica roze Camellia japonica 'Mary Williams'
De halfgevulde roze bloemen geuren heerlijk tijdens de bloei. Plant deze camelia niet in de volle zon, maar in de half schaduw. De Mary Williams wordt 250 cm hoog.

Camellia Spring Festival Camellia 'Spring Festival'
Deze sierheester heeft wat kleinere bloemen dan de rest, maar met een prachtig felroze kleur. De geurende bloemen verschijnen in februari en blijven tot in mei. Deze Camelia wordt niet hoger dan 250cm.

Camelia leiboom
Camellia leiboom
Voor de liefhebbers is er ook een prachtige leiboom verkrijgbaar van de Camellia met schitterende bloemen. Gebruik tuinpalen en bamboestokken om de leiboom te geleiden en ondersteunen.

Waar plant je de Camellia?

De Camellia staat niet graag in de volle zon. Half in de schaduw en wat beschut is optimaal. Zet de heester ook niet in de volle ochtendzon, want wanneer de knoppen na een nachtvorst te snel opwarmen, kunnen ze afvallen. Zorg voor een lichtzure, humusrijke grond die vocht vasthoudt, maar niet te nat. Gebruik bij het aanplanten daarom wat tuinturf (meng dit met de grond).

Hoe snoei je de Camellia?

Terugsnoeien is bij de Camellia niet nodig. Beperk het snoeien tot het weghalen van uitstekende takken. Wanneer de plant te groot wordt, kun je eventueel verder terugsnoeien. Snoei dan direct na de bloei, dan heeft de heester het hele seizoen om te herstellen. Bescherm de Camelia tegen koude wind of temperaturen onder de -10 graden. Verder kun je de Camellia verzorgen door te bemesten in het voorjaar en in de zomer. Geef daarna altijd voldoende water.


Bij Tuinplant.nl kunt u de Camellia kopen in allerlei soorten en maten, vanaf € 20,95. U kunt ook bij ons terecht voor organische mest, tuinturf en tuinplantengrond. Combineer de Camellia eens met andere zuurminnende planten, zoals Winterheide of Rhododendrons. Bekijk ook eens onze andere blogs over 5 vroegbloeiende planten of alles over zuurminnende planten. Handige tips voor het planten van sierheesters? Bekijk onderstaande video eens: