Buxus vervangen?

Buxus vervangen?

De buxus is een geliefde haagplant, maar kent wat gevoeligheden. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer klachten over schimmels (Cylindrocladium en Volutella) die razendsnel door de haag heen kunnen gaan. De meeste middeltjes zorgen voor een beperking van de schimmel, maar het gaat vaak niet helemaal weg. Daarnaast is er de buxusmot, die zich graag richt op de buxusblaadjes.

Schimmels op de buxus
Op de kwekerij gaat het nog wel goed, dankzij goede bescherming, maar dat valt helaas vaak weg, zodra de buxus in de tuin staat. De buxusschimmels houden van warm en vochtig weer tussen de 15 en 25 graden. En vaak zijn de eerste verschijnselen van bruine plekken in het blad in het najaar te zien.

Buxus of Ilex?
De beste buxusvervanger vindt u onder de Ilex crenata soorten. Denk aan de Ilex crenata 'Dark Green' die veel weg heeft van de buxus. Of de mooie lichtgroene Ilex crenata 'Luxus Hedge'. De Ilex heeft wel wat zure, vochthoudende grond nodig. Gebruik daarvoor wat tuinturf of rhododendrongrond. Daarnaast is de Lonicera nitida ook een goede optie. Deze heester stelt weinig eisen aan de grond, blijft in de winter mooi groen en is makkelijk bij te snoeien. Ook de Ligustrum vulgare is een goed alternatief.

Snel en eenvoudig uw buxus alternatief online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 80 soorten hagen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en beuken en hagenmest. Meer weten over haagplanten? Bekijk onze infopagina of onze video over het planten van beukenhagen: