Top 10 bodembedekkers

Top 10 bodembedekkers

De tien mooiste bodembedekkers


Bij het aanplanten van je border is het goed om na te denken over het onderhoud de komende jaren. Bodembedekkers laten minder onkruid toe en zorgen dus voor een stuk minder werk. Daarom een top 10 van ons om je tuin border mooi vol te laten groeien, zodat onkruid minder kans krijgt. En met deze bodembedekkers heeft u ook een mooi gezicht wanneer alles volop bloeit en groeit.

 

Geranium

1. Ooievaarsbek

Ooievaarsbek ofwel geranium is een hele goede bodembedekker. De mooie bloempjes in verschillende kleuren - van wit tot paars tot roze - fleuren de tuin op. De bloei is van juni tot september. De meeste soorten geraniums houden van een zonnige, droge plek. Bijvoorbeeld de Geranium sanguineum 'Striatum', een sterke vaste plant met zachtroze bloemen van mei tot juli.
Vrouwenmantel

2. Vrouwenmantel

De Alchemilla is uniek plantje met mooi gevormde grijsgroene bladeren waar dauwdruppeltjes prachtig op blijven liggen. Dus zelfs als het regent is deze plant een plezier voor het oog! De vrouwenmantel bloeit in mei en juni met groene of gele bloemetjes. Dit plantje doet het zowel in de zon als halfschaduw goed. Kies bijvoorbeeld voor de Alchemilla mollis 'Robustica', een sterke vaste plant, perfect voor onderbeplanting of bodembedekker.

3. Kattenkruid

Kattenkruid is een echte vriend voor de bijen en vlinders. En natuurlijk, de naam zegt het al, een vriendje voor de kat. Katten spelen graag met de lange bloemstengels en zijn gek op de geur. Van juni tot september bloeit deze plant met kleine paarse bloemetjes. Kattenkruid houdt van de zon en is een prachtige bodembedekker. De Nepeta faassenii 'Senior' is een van de bekendste en wordt tot 40 cm hoog met een prachtige paarse bloei.
Pachysandra

4. Pachysandra

De Pachysandra is één van de meest verkochte bodembedekkers bij Tuinplant.nl. Al heeft deze plant geen uitzonderlijk mooie bloemen, door de mooie dichte tapijtvormige groeiwijze is hij erg geliefd. De bloeitijd is in het voorjaar, maart en april. Kleine witte bloemetjes verschijnen dan. De Pachysandra groeit zowel in op een zonrijke als schaduwrijke plek.

5. Maagdenpalm

De Maagdenpalm (Vinca Minor) is een echte ideale bodembedekker. Dit plantje is naast een goede bodembedekker ook winterhard, wintergroen en gedijt goed in de schaduw. De Maagdenpalm is een sterke plant met kleine blauw purpere bloemetjes. Een echte aanrader! De Vinca Major ‘Variegata' heeft prachtig bont blad en schattige lichtblauwe bloemen vroeg in het voorjaar.

Goudaardbei

6. Goudaardbei

Met zijn felgele bloemetjes geeft deze bodembedekker vrolijkheid aan de tuin. De blaadjes van de Waldsteinia ternata zijn klein en frisgroen en hebben wat weg van de aardbeienplant. Een echte voorjaarsbloeier, want van april tot en met juni komen de gele bloemen tevoorschijn. De fleurige Goudaardbei houdt van een plekje in de zon.

Tijm (Thymus)

7.Tijm

Tijm (Thymus) heeft naast dat het een goede bodembedekker is nog vele voordelen. De tijmplant zorgt natuurlijk voor een heerlijke geur en de blaadjes kunnen natuurlijk in de keuken worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten tijm. De tijm bloeit van juni tot augustus en houdt van een zonnige standplaats. De Thymus pulegioides ‘Purpurteppich’ bloeit met donkerpaarse bloemen van juni tot augustus, een heel vrolijk gezicht!
Schuimbloem (Tiarella)

8. Schuimbloem

De schuimbloem (Tiarella) is een mooie bodembedekker met een prachtig decoratief blad. De bloemen van de Tiarella zijn wit of roze en staan als kaarsen boven het blad. De bloei is in het voorjaar in april en mei. De plant kan goed tegen schaduw en houdt van een goed vochtdoorlatende grond. In de herfst trakteert deze plant met een mooie roodtint van het blad. 

9. Stekelnootje

Het Stekelnootje (Acaena microphylla) is een laagblijvende bodembedekker die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. Het Stekelnootje heeft niet zozeer bloemen, maar het blad en de gestekelde vruchten geven een bijzonder uiterlijk aan deze plant. Het stekelnootje houdt van zon, maar kan ook goed in de schaduw. Als bodembedekker geeft dit plantje een prachtig olijfgroen tot bruin tapijt. 
Dwergmispel (Cotoneaster)

10. Dwergmispel

De dwergmispel (Cotoneaster) groeit erg breeduit en dat maakt deze heester ook geschikt als bodembedekker. Typisch aan deze heester zijn de vele rode besjes in het najaar. In de zomer draagt deze heester kleine witte bloemetjes. De dwergmispel groeit zowel in de zon als in de schaduw. De Cotoneaster horizontalis is een mooie variant als bodembedekker en wordt niet hoger dan 80 cm.

 

Bestel uw bodembedekkers eenvoudig online bij Tuinplant.nl. U kunt kiezen uit meer dan 800 soorten bodembedekkende planten. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en organische mest. Of bekijk onze video over het planten van vaste planten: