De prachtige Blauwspar (Picea pungens)

De prachtige Blauwspar (Picea pungens)

Hoe hoog wordt een Blauwspar?

 

De Picea pungens is een veelgebruikte dennenboom in siertuinen. Deze prachtige blauwspar heeft iets mysterieus, wat past bij de donkere dagen rondom kerst. De lange, scherpe naalden maken de boom uniek. De kleur van de naalden is grijsgroen tot felblauw. De blauwe Picea kan in heel goede omstandigheden tot een indrukwekkende 46 meter hoog groeien. In west-Europa groeit hij tot 200 cm. De den komt het mooist tot zijn recht als u hem los plaatst. Het is een zeer winterharde naaldboom en hij blijft mooi groen in de zomer.

 

Waar plant je de Picea pungens?

De blauwe spar is favoriet als kerstboom, maar kan ook heel goed in de tuin. Deze conifeer kent zijn oorsprong in de Rocky Mountains. De takken werden door Amerikaanse indianen als geschenk gegeven voor goed geluk. De populaire spar met stevige takken is wereldwijd bekend als kerstboom. Maar het is ook een uitermate geschikte boom in de tuin, omdat hij mooi vol en symmetrisch, zuilvormig omhoog groeit. En u kunt de kerstlampjes natuurlijk ook buiten in de boom hangen in december.

Welke soorten blauwe sparren zijn er?

Bij Tuinplant kennen we verschillende soorten Picea pungens. Bijvoorbeeld de Picea pungens 'Fat Albert', een traag groeiende conifeer. Of de Picea pungens 'Oldenburg' met stevige staalblauwe naalden. De Picea glauca 'Sander's Blue' is ook traaggroeiend en wordt niet groter dan 1 meter.

Waar plant je de Blauwspar?

Plant de boom op een ruime standplaats in de (half)volle zon en niet te nat. De spar hoeft niet gesnoeid te worden en is onderhoudsvriendelijk. U kunt de Picea het hele jaar planten, zolang het niet vriest. Tussen oktober en april zijn de meeste varianten ook verkrijgbaar met kluit of kale wortel.

Bij Tuinplant.nl heeft u ruime keuze in verschillende blauwsparren. U kunt de Picea pungens eenvoudig online kopen. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en tuinturf. Voor tuintips kijkt u één van onze informatieve, korte video's: