Blauwe Bes (Vaccinium corymbosum)

Blauwe Bes (Vaccinium corymbosum)

De zoete Blauwe Bes

De Vaccinium corymbosum is een prachtige bladverliezende sierheester met heerlijke, zoete vruchtjes die in augustus/september verschijnen. De fruitplant wordt ook wel Amerikaanse bosbes of Blueberry genoemd. Deze bosbessenstruik heeft een mooie bloei en kleurt rood in de herfst. De bosbesachtige bessen zijn anders dan de Nederlandse bosbessen (Vacinium mytillus). Oorspronkelijk komen ze uit Amerika en de besjes zijn drie keer zo groot. Je vindt ze tegenwoordig ook wel eens in het wild.

Hoe groeit de Blauwe bosbes?

De blauwe bessen struik wordt 2,5 meter hoog en is daarmee een mooie struik in iedere tuin. De blauwe bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving leidt wel tot meer en grotere vruchten. In het late voorjaar verschijnen de witroze bloemen, waartussen zich de zoete, blauwe bessen zich vormen. Als de Vaccinium drie jaar oud is kunt u de eerste besjes plukken, maar een echte opbrengst is er pas na zeven jaar. Dan kunt u wel een maand lang honderden blauwe bessen plukken. Vers zijn de blauwe bessen een week houdbaar, maar u kunt ze ook prima invriezen of verwerken in een gerecht. Denk eens aan een zelfgemaakte Blueberrymuffin of bosbessenjam uit eigen tuin! Daarbij zijn blauwe bessen ook erg gezond.

Welke soorten Blauwe Bes zijn er?

Wilt u een Vaccinium aanschaffen, dan heeft u de keuze uit een aantal soorten. De Vaccinium corymbosum 'Goldtraube 23' groeit wat compacter en bossiger. Hij bloeit in mei en draagt vruchten in augustus. De Vaccinium corymbosum 'Jersey' is wat later en bloeit ook wat langer door. De vruchten zijn rijp in september. De soorten met de meeste vruchten zijn de 'Spartan', 'Berkely' of de 'Bluecrop'. De Vaccinium corymbosum 'Bluecrop' heeft daarbij ook grote bessen, voor de liefhebber. De lekkerste blauwe bes? Dat laten we graag aan u over.

blauwe bes gezond

Hoe plant je Vaccinium?

De blauwe bosbes houdt erg van zure grond. Zorg met planten dus voor een groot gat dat u kunt vullen met humus of tuinturf. Ook heeft de plant voldoende zonlicht nodig. De bessen worden lekkerder en groter, naarmate ze meer zonlicht krijgen. Niet elk ras is zelfbestuivend, maar ook al is dat wel zo, dan raden we toch altijd aan om meerdere rassen bij elkaar te zetten. Dit zorgt ook voor meer en grotere bessen.

Wanneer snoei je Blauwe Bes?

De Amerikaanse bosbes is een sterke en makkelijke plant in de onderhoud en winterhard. Een jonge plant hoeft niet of nauwelijks gesnoeid te worden. Haal als de plant wat ouder is, de dode en kruisende takken weg. Het doel is dat de struik meer zon en lucht krijgt, wat zorgt voor een betere oogst. Snoeien kan in het vroege voorjaar, of evt. na de oogst. Vogels zijn ook dol op de bosbessen. Wanneer u uw fruit voor uzelf wilt bewaren, raden we een vogelnet aan.

U kunt de blauwe bosbes eenvoudig online kopen. U kunt bij Tuinplant.nl kiezen uit 13 soorten blauwe bosbessen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor kleinfruit voeding, bio moestuingrond of aanplantgrond. Wilt u meer weten over fruitplanten? Lees eens onze andere blogs over fruit of bekijk onze video over ons assortiment kleinfruit.