Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

Snoeien doet groeien wordt er wel gezegd, dit is ook zeker het geval bij de beukenhaag. De Fagus sylvatica is een haagplant die je in de meeste tuinen terugziet. Dit omdat het een mooie afscheiding geeft en bladhoudend is in de winter. In het voorjaar loopt de haag uit met groen of rood blad. Ook heeft deze haag weinig onderhoud nodig, en kan goed in de zon of halfschaduw staan in niet te natte grond. De beukenhaag kan goed tegen hitte en is winterhard tot -25 graden vorst. Wanneer de beuk goed aan het wortelen is groeit deze snel en kan de haag in de desgewenste hoogte gesnoeid worden.

Wanneer moet ik mijn beukenhaag snoeien?

De beukenhaag kan een mooie strakke haag zijn, het is daarom belangrijk om de haag meerdere keren per jaar te snoeien. Wanneer u de beuken in de grond zet kan u al de eerste uiteinden snoeien, zorg hierbij dat u niet in het hout snoeit. Daarna is het raadzaam 2 à 3 keer per jaar te snoeien in de periode tussen mei en september. De eerste keer in het jaar snoeien het liefst voor 21 Juni, hierna zal de haag mooi uitlopen. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag wanneer het geen 25 graden of meer is, het nieuwe blad dat wordt blootgesteld aan de zon verbrand dan gemakkelijk. Ook met vorst is het niet raadzaam om te snoeien, omdat de haag in de winter niet kan herstellen en niet meer uitloopt.

Het najaar is de beste tijd om de haag te planten omdat de plant dan in ‘rust’ is en dan zijn de planten volop verkrijgbaar met kale wortel of kluit. In het najaar kan de beukenhaag zich beter wortelen en sterker worden voor het volgende jaar. Plant de groene of rode beukenhaag met aanplantgrond, of gebruikt versnipperd beukenblad in de grond waar de haag komt te staan.

Tips voor het snoeien

Het snoeien van hagen hoeft niet moeilijk te zijn. Of u nu een hobbyist bent of een expert, voor de mooiste resultaten op de lange termijn hoeft u slechts te kijken naar deze vijf praktische tips.

 

  • Tip 1: Gebruik scherp tuinmateriaal zodat de plant er netjes uitziet zonder teveel snijwonden. 
  • Tip 2: Gebruik een touw om de haag goed recht te snoeien.
  • Tip 3: Drastisch snoeien kan makkelijk, de haag zal weer mooi uitlopen.
  • Tip 4: Wanneer er gesnoeid is gelijk wat bemesting bij de haag, dit kan in de vorm van mestkorrels.
  • Tip 5: Ruim gelijk het snoeiafval op wat op de haag ligt, zodat de beuken goed lucht en licht krijgt. 

Omvang van de beukenhaag

De hoogte kan flink oplopen maar dit is bij te houden met regelmatig snoeien van de beukenhaag. Een van de grote voordelen van de haag is dat deze makkelijk te sturen is in de groei. Wanneer u van de zijkanten snoeit zal de beuk meer in de hoogte groeien en als de toppen eraf gaan zal de heg breder worden. Omdat het jonge blad van de haag goed daglicht nodig heeft kan u het beste de haag aflopend snoeien. Dit betekend snoei de bovenkant smaller en laat dit geleidelijk breder worden hoe meer u naar beneden gaat, hier mag wel 10 cm verschil tussen zitten. Dit groeit weer gelijk en de haag behoudt zijn mooie kleur rood of groen.  

Tip: Maak de haag of het gereedschap nat voordat u gaat snoeien, dit voorkomt beschadiging en het gereedschap blijft langer goed.

Zorg voor goed scherp gereedschap zodat de beuken niet beschadigd raken en de haag recht geknipt wordt. Ook is het makkelijk om een touw te gebruiken zodat u zeker weet dat de heg recht gesnoeid is. Het kan met de hand of een elektrische heggenschaar gesnoeid worden. Wanneer er drastisch gesnoeid moet worden is het verstandig om een takkenschaar te gebruiken voor de dikkere takken.

Soorten beukenhaag

Er is de keuze tussen de rode beukenhaag en de groene beukenhaag, ook kan u kiezen om deze twee kleuren te combineren in een haag. De Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ (rood) en de Fagus sylvatica (groen) zijn allebei erg goed terug te snoeien en zullen snel weer aangroeien. Beide planten zullen in de herfst bruin worden, het blad behouden en in het voorjaar weer mooi uitlopen. Deze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Wanneer ze in het najaar en winter in de rust zijn kan u ze bestellen met kale wortel of kluit. Het voordeel van de kale wortel en kluit is dat deze voordeliger zijn en goed aanslaan. Zodra er weer blad aan de haag komt in het voorjaar rond maart is de plant weer te krijgen in pot.

Snel en eenvoudig uw beukenhaag online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit meer dan 80 soorten hagen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en beukenvoeding. Meer weten over haagplanten? Bekijk onze infopagina of onze video over het snoeien van beukenhagen: