Voorjaar, de tijd voor bemesting van je tuin

Voorjaar, de tijd voor bemesting van je tuin

De juiste voeding, voor gezonde planten

Voor een gezonde tuin, waarbij planten optimaal kunnen groeien en bloeien, is bemesting van essentieel belang. Door minimaal 2x per jaar te bemesten houd je je tuin gezond en zorg je ervoor dat de grond niet verarmd. En het voorjaar is de beste tijd om hier aandacht aan te geven! De juiste voeding voor je planten geeft een uitbundigere groei en bloei en versterkt de planten. Ze zijn daardoor minder vatbaar voor ziekten en plagen en zullen ook langer mee gaan. Nu is er misschien van alles in uw tuin te vinden: bomen, heesters, bloemen, een gazon en wellicht een moestuin? Daarom geven we een overzicht van diverse soorten bemesting per categorie, waar u uit kunt kiezen. Sommige mestsoorten zijn in het algemeen voor je bodem en planten geschikt, maar er zijn ook planten waarvoor een specifieke bemesting nodig is.

Organische mest

Deze is vergelijkbaar met de mestkorrels. Organische mest heeft een lange werkingsduur en heeft een handige kruimelvorm, daardoor heb je minder nodig. Strooi bij voorkeur als er regen wordt verwacht en dan licht inharken.

Gazonmest

Wie wil er niet een groen en gezond gazon? Een gazon bemesten begint in het voorjaar, tussen maart en juni. Hiervoor kan de organische Gazonmest worden gebruikt. Daarna is in het najaar bemesten belangrijk om je gazon goed de winter in te laten gaan, hiervoor kun je opnieuw organische gazonmest gebruiken. Lees meer over het onderhouden van uw gazon bij onze tuintips.

Rozenmest

Voor rozen is het naast groei en bloei belangrijk dat ze stevig staan. In Rozenmest zit onder andere extra kalk wat deze stevigheid biedt. Door het kalium komen er meer bloemen met intensere kleur. Het fosfaat en de magnesium zorgen voor stevige wortels en groen blad. In het voorjaar, na het snoeien, rondom de rozenstruik snoeien en licht inwerken. Bemest in het voorjaar tussen maart en half juni en een tweede keer tussen half juni en eind september.

Hortensia en rhododendron voeding

Hortensia voeding is niet alleen voor de hortensia, maar ook voor rododendrons en azalea’s en andere zuurminnende planten. Deze planten hebben een wat zurige omgeving en veel kalium en magnesium nodig. Deze voeding kun je in het vroege voorjaar (maart t/m juni) geven waardoor ze uitbundig blijven groeien en bloeien. Een tweede bemesting kan tussen juli en oktober. Strooi in een brede kring om de voet heen en werk licht in, maar zorg dat je de wortels niet beschadigd.

Lavendelmest

De lavendel bloeit en geurt langer met Lavendel voeding. Eenmaal in het voorjaar en in de zomer is het goed de lavendel te voeden. Hark lichtjes in en giet daarna met water. Deze voeding is ook goed toepasbaar voor andere geurende kruiden, zoals rozemarijn en basilicum.

Mediterrane plantenvoeding

Voor al uw exotische planten is er speciale Mediterrane planten voeding. Denk aan palmbomen, citrus, olijfbomen en vijgenbomen. Zeker wanneer de plant in een pot of kuip staat is het belangrijk goed voeding toe te passen. Het advies is om van maart tot aan oktober bij voorkeur wekelijks bemesten.

Moestuinvoeding

Er zijn diverse middelen goed geschikt voor de moestuin. Voor een heerlijke oogst uit eigen tuin is bemesting heel belangrijk. En helemaal fijn als je hiervoor 100% natuurlijke meststof kunt gebruiken. Organische Moestuinvoeding is toepasbaar voor alle moestuinplanten. Eerste bemesting tussen maart en mei. Tweede bemesting tussen juni en juli. Voor druiven is er nog Druivenvoeding, deze mest is ook toepasbaar voor andere soorten klein fruit. De mest zorgt voor hogere opbrengst, betere smaak en langere houdbaarheid van het fruit. Bemest ook druiven tussen maart en mei en een tweede keer tussen juni en september.


We hebben nog meer mest en plantenvoeding voor al uw tuinplanten. Zoals Siergrassen voeding
en Coniferen en Taxussen. Bij Tuinplant.nl kunt u snel en eenvoudig bemesting voor de tuin (online) kopen. Vraag ons gerust om advies. Lees meer informatie over potgrond en bemesting of bekijk onderstaande video: