Alles wat je moet weten over de Anemoon
De vrolijke & uitbundige anemoon is niet te missen. De prachtige herfstanemoon bloeit van augustus tot ver in oktober. Maar er zijn nog veel meer soorten anemonen, ook voorjaarsbloeiers. Alles wat je moet weten over deze populaire vaste plant vind je in deze blog. Wist je bijvoorbeeld dat de Anemoon ook aan de kust goed floreert? En dat slakken en konijnen geen risico vormen? Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!
Hoe lang bloeit de Anemoon?
Dit verschilt per soort Anemoon, maar je kan ervan uitgaan dat ze twee maanden bloeien. De Bosanemoon bijvoorbeeld, bloeit van maart tot in mei. De laatste bloeier is de Anemone ‘September Charm’. Combineer je een paar soorten met elkaar dan kun je genieten van mooie bloemen van maart tot in oktober.
Welke soorten anemonen zijn er?
Anemonen zijn er in allerlei soorten en kleuren. Veel anemonen zijn roze, maar er zijn ook prachtige blauwe en witte anemoon soorten. We maken een onderscheid in drie soorten Anemoon.
Vroegbloeiende, laagblijvende anemoon
De lage soorten bloeien in de lente, zoals de Anemone sylvestris en de Blauwe anemoon. Deze soorten anemonen worden niet hoger dan 25 cm. Het zijn daarom ook goede bodembedekkers voor onder een struik of hogere vaste planten.
Bosanemoon
De Bosanemoon (Anemone nemerosa) komt van nature vaak voor in loofbossen. Ook deze vaste plant bloeit in het voorjaar (maart/mei) en wordt max 25 cm hoog. Na de bloeitijd verdwijnt de plant onder de grond, waar de voeding in de wortelstokken wordt opgeslagen.
Herfstanemoon
De herfstanemoon is over het algemeen wat hoger, met bloem tot zo’n 80 cm boven de grond. De meeste herfstanemonen bloeien in augustus of september tot in oktober. De Anemone Dreaming Swan is de uitzondering als echte zomerbloeier en bloeit al vanaf juli. Deze sprookjesachtige nieuwe Anemoon wordt 50 cm hoog en heeft witte bloemen en een violetpaarse buitenkant. De Anemoon hybrida ‘Pamina’ is een uitzonderlijke herfstbloeier met prachtige dieproze bloemen. Wil je een hogere soort Anemoon, dan is de Anemone tomentoasa ‘Robustissima’ uitstekend. Deze vaste plant wordt wel 125 cm hoog. Lees meer over de herfstanemoon in onze blog: De Herfstanemoon, onmisbaar in de najaarsborder.
Kan een anemoon tegen vorst?
Het eerste jaar is vooral de herfstanemoon niet zo goed bestand tegen de vorst, maar daarna wel. Dek het eerste jaar de annemoon even af in de winter als het echt koud wordt. Doe dat bijvoorbeeld door wat takjes of cacaodoppen erop te leggen.
Hoe anemonen verzorgen?
Naast het afdekken in de winter en de voorjaarssnoei, heeft de Anemoon weinig verzorging nodig. Bemesten kan in het voorjaar en in de zomer, om de plant van extra voeding te voorzien. Zorg na het aanplanten en tijdens de bloeitijd voor voldoende water.
Hoe snoei je anemonen?
De één zegt snoei in het najaar, de ander in het voorjaar. Als je de anemoon naar binnen haalt, is het beter om dan gelijk te snoeien. Staan ze in de grond, snoei ze dan pas terug in het voorjaar om invriezen van de plant te voorkomen. In het najaar kun je de bloemen wel wat wegknippen.
Wat combineert goed met Anemoon?
Lage anemonen en bosanemonen combineren goed met bijvoorbeeld Rhododendrons, Varens en Hosta’s. Andere hogere struiken of vaste planten kunnen vaak ook prima. Houdt rekening met het feit dat de Anemoon wel zon nodig heeft voor een rijkere bloei. Herfstanemonen combineren heel leuk met andere najaarsbloeiers, zoals herfstasters, pluimhortensia, lampenpoetsersgras of molinia. Laat je ook inspireren door onze borderpakketten met anemonen, zoals het borderpakket wit of borderpakket nazomer.
Geniet ook van deze onmisbare najaarsplant en koop uw anemoon eenvoudig online. Bij Tuinplant.nl heeft u de keuze uit allerlei soorten Anemone. Tip: combineer anemoon eens met siergrassen of bekijk onze collectie borderpakketten. Vraag ons gerust om advies. Wilt u meer informatie? Lees ook eens onze andere blogs: 5x onmisbaar in uw najaarsborder of Top 5 siergrassen. Of bekijk eens onze video met handige tips over het planten van vaste planten.