Meidoornhaag, zeer geliefd bij vogels

Meidoornhaag, zeer geliefd bij vogels

Vogelvriendelijke haagplant

De sierheester Crataegus monogyna is een ideale tuinplant voor een haag. De stekelige haagplant groeit snel en stelt weinig eisen. De meidoornhaag is een ver geslacht uit de rozenfamilie, vandaar dat er zich tussen het dichte hout vele doornachtige takken bevinden. Vroeger werd de haag dan ook vaak gebruikt als afscheiding voor vee. Nu zien veel vogels er een mooi beschermd plekje om een nest te maken. Als u van vogels houdt, dan is de meidoornhaag zeker voor u een aanwinst in uw tuin!

Hoe bloeit de meidoorn?

De winterharde haagplant verliest zijn blad in de winter, maar kleurt in maart in korte tijd prachtig fris groen. De naam zegt het al, in mei is de meidoorn het mooist. Dan komen er tal van kleine witte bloemen uit. Met een heerlijke geur! In de herfst verschijnen de decoratieve rode besjes die de hele winter blijven hangen. Ook hier zijn de vogels gek op.

Crataegus monogyna

Waar plant je de meidoornhaag?

Plant de crataegushaag in vochtige, voedselrijke grond in de zon of halfschaduw. Als de plant eenmaal goed is aangeslagen, kan hij ook drogere grond verdragen. Gebruik aanplantgrond bij het inplanten. Van half oktober tot half april kunt u de plant met kale wortel kopen. Dat scheelt aanzienlijk in de prijs.

Crataegus monogyna

Wanneer snoei je de crataeugus?

Snoei de haag één of twee keer per jaar, in juni en september, om een mooi resultaat te krijgen. De weelderige haag kan naar smaak strak of wat losser gesnoeid worden. Zorg wel voor goede tuinhandschoenen, want de doornen zijn erg scherp.

 

U kunt deze tuinplant eenvoudig online kopen. Combineer de meidoornhaag eens met een andere haag, zoals de haagliguster of de beukenhaag. Vraag ons gerust om advies. Wilt u meer tips over tuinplanten? Bekijk dan ook eens onze informatieve video over snoeien: