​Soorten helleborus (nieskruid of kerstroos)

​Soorten helleborus (nieskruid of kerstroos)

Welke soorten Helleborus zijn er?

De Helleborus is een prachtige bloeiende vaste plant die zijn schoonheid voornamelijk in de winter laat zien. De kerstroos (Helleborus Niger) is heel populair en bloeit rond de kerst. Maar er zijn meer soorten Helleborus, namelijk nieskruid en stinkend nieskruid. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoef je pas te niezen van deze plant als je je neus heel diep in de bloem steekt.

Hoe verzorg je Helleborus?

In de wintermaanden bloeit de kerstroos met schitterende, hangende bloemen. De bloei is, afhankelijk van de soort, tussen december en april. De laatste jaren zien we dat de Helleborus al eerder bloeit, soms al begin november. In de volle grond kan het vaste plantje tot -20 graden overleven. Hij houdt niet van natte voeten. Plant hem op een beschut plekje en zoek deze met zorg uit. De Helleborus wil namelijk niet graag worden verplaatst. In het vroege voorjaar of najaar kunt u wat bemesten.


Helleborus kopen

Deze mooie winterbloeier is verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten:


Helleborus White BeautyHelleborus ‘White Beauty’ is een van de bekendste soorten. Met stevig donkergroen blad en witte bloemen met een groene zweem vanaf januari. Wordt zo’n 30 cm hoog.
Helleborus nigerHelleborus niger is de bekende kerstroos. Vanaf net voor of na kerst bloeit deze plant met helderwitte bloemen en een geelgroen hartje met gele meeldraden. Met het donkergroene blad een schitterend gezicht in de sneeuw!
Helleborus purpurascensHelleborus purpurascens bloeit van januari tot april met prachtige rode bloemen en wordt zo’n 40 cm hoog. De lange meeldraden en overhangende trossen bloemen zijn typerend voor deze soort.
Helleborus 'Atrorubens'Helleborus ‘Atrorubens’ bloeit ook van januari tot april met schitterende paarse bloemen.
Helleborus orientalis ‘White Spotted’Helleborus orientalis ‘White Spotted’ is een prachtige kerstroos die bloeit vanaf januari tot ver in het voorjaar. Dan verschijnen de witte bloemen die paars gespikkeld zijn.
Helleborus sterniiHelleborus sternii is een geliefde variant. Tussen de ruw gerande bladeren verschijnen in januari de zachtroze bloemen met een groene zweem. De plant blijft tot april in bloei.
Helleborus foetidusHelleborus foetidus is het bekende stinkend nieskruid. Dit plantje wordt zo’n 60 cm hoog en heeft mooie rode stengels. Het donkergroene gekartelde blad steekt daar mooi tegen af. Vanaf januari bloeien er trossen lichtgroene bloemen met een donkerrode rand.
Helleborus orientalis ‘Red HybridsHelleborus orientalis ‘Red Hybrids’ is een variant met paarsrode bloemen die prachtig afsteken tegen het donkergroene, gekartelde blad en de gele meeldraden.

Snel en eenvoudig uw helleborus online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit 20 soorten helleborus. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en aanplantgrond. Meer weten over vaste planten? Bekijk onze tuintips of onze video over het planten van vaste planten.