Het prachtige goud van de Forsythia

Het prachtige goud van de Forsythia

De Forsythia is een bekende, grote bossige sierheester. Het bijzondere van deze struik is dat hij al vroeg in het voorjaar uitbundig bloeit met fel goudgele bloemen, de Chinese klokjes. Soms begint de bloei zelfs al in februari en het duurt tot ongeveer april. Zo luidt de plant het voorjaar al prachtig in! In mei verschijnt het ovaal groene blad met een gezaagd randje. Het blad kleurt in de herfst rood en geel, voordat het afvalt. De winterharde Forsythia kan wel tot 275 centimeter hoog groeien.

 

Wanneer bloeit de Forsythia intermedia?

Als geslacht van struiken in de olijffamilie bloeit de Forsythia geweldig mooi op tweejarig hout. Het bekendste Chinees klokje is de Forsythia intermedia ‘Spectabilis’. Deze variant heeft prachtige grote bloemen. Of kies voor de Forsythia op stam om wat meer diepte te creëren of als opvallende solitair. U kunt de mooie vroegbloeiende heester als solitair planten, maar als u de ruimte heeft creëer dan een groep Chinese klokjes. Er ontstaat een geweldige gouden bloemenzee. Omdat er nog geen blad aan de plant zit tijdens de bloei, vormen de gele klokjes een schitterend contrast met het donkerbruine hout. Onze tip: zet in het vroege voorjaar een paar geurende takken van de plant in een vaas binnenshuis. Zo heeft u nog meer plezier van uw Chinees klokje!

Wanneer snoei ik de Forsythia?

De Forsythia stelt weinig eisen aan onderhoud. Alleen wanneer u weinig snoeit, komen er ook minder bloemen en meer blad aan de plant. Het snoeien kan het beste worden gedaan direct na de bloei. Snoei de takken waarop is gebloeid tot net boven de grond. Maar haal max. eenderde van alle takken weg. Zo krijgt de heester ruimte om mooie jonge scheuten te zetten en blijft het vol en mooi van model. Wanneer de struik te groot wordt, kan er worden teruggesnoeid tot 20 cm van de grond. Het kan dan wel weer 2 jaar duren voor de plant weer mooi bloeit.

 

Waar plant ik de Forsythia?

Plant de winterharde struik bij voorkeur in vochtige grond in de zon. U kunt het beste ook wat aanplantgrond gebruiken. Bemesten kan goed in het voorjaar wanneer de bloei begint. Lees ook onze blog hoe snoeit u de Forsythia?

 

Je kunt Forsythia kopen in allerlei soorten en maten bij Tuinplant.nl. Combineer het Chinees klokje met bijvoorbeeld sierkers. Vraag ons gerust om advies. Wilt u meer tips over tuinplanten? Lees ook eens onze tuintips of bekijk eens onze video over het planten van heesters: