De beukenhaag (Fagus sylvatica)

De beukenhaag (Fagus sylvatica)

De beukenhaag, snel groeiende haag met een prachtig blad

De Fagus Sylvatica, de groene beukenhaag, is al jaren een favoriete haag bij velen. Niet alleen omdat deze plant vrij voordelig is, maar ook door het mooie blad en weinig onderhoud. De beukenhaag groeit snel dicht en blijft ook in de winter (deels) dicht. Doordat de beukenhaag vaak wat hoger is dan andere planten geeft het uw tuin meer speelsheid. Daarnaast helpt de beukenhaag mee aan de groei van de andere planten in de tuin. 

Welke soorten beukenhaag zijn er?

Er zijn een paar varianten van beukenhaag. De groene Fagus sylvatica is de meest bekende. Er is ook een rode beukenhaag, de Fagus sylvatica 'Atropurpurea' met prachtig roodbruin blad dat bruiner kleurt in de herfst. De combinatie van groene en rode beukenhaag wordt ook wel eens gezien en kan een heel speels effect geven. Daarnaast heb je ook de haagbeuk (Carpinus betulus), een hele andere soort, maar de haagplant lijkt wat op de beukenhaag en wordt daarom vaak verward. Het nadeel van de Carpinus is dat hij volledig blad verliest in de winter, waar de Fagus nog half het blad vasthoudt. Daarentegen kan de Carpinus wel beter tegen natte voeten.

 

Wanneer beukenhaag planten?

U kunt de haag het beste online bestellen tussen half oktober en half april. Dan is de beuk verkrijgbaar met kale wortel of kluit en dat scheelt namelijk aanzienlijk in de prijs. De plant kan het beste in humusrijke, goed vochtdoorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Bij het planten kunt u het beste aanplantgrond gebruiken. De wortels van de beukenhaag mogen nooit schoon gespoeld worden en er mag direct na het inplanten niet te overvloedig water gegeven worden. Snoei na het planten direct op de gewenste hoogte en snoei daarna in het voorjaar (voor 21 juni) en in september nog een keer. De beukenhaag is met bijna elke andere plant te combineren.

Bestel uw beukenhaag eenvoudig bij Tuinplant.nl. Lees ook eens onze blogs over hagen aanplanten, beukenhaag snoeien of alles over de rode beukenhaag. Bekijk ook eens onze video’s met tuintips, zoals het aanplanten van deze beukenhagen: