Blauwe regen (Wisteria), een regen van bloemen

Blauwe regen (Wisteria), een regen van bloemen

Wisteria, dé schoonheid van mei

De Blauwe regen (Wisteria) is een echte schoonheid in de maanden april, mei en juni. Met een uitbundige bloei van bloemtrossen tot 30 cm lang die ook heerlijk geuren. Als een regen van bloemen vallen de trossen naar beneden. Er zijn twee soorten Wisteria, een rechtsdraaiende (Wisteria sinensis) en een linksdraaiende variant (Wisteria floribunda). De Wisteria sinensis bloeit wat eerder en wordt daardoor vaker gekozen.

Hoe bloeit de Wisteria?

Deze bloeiende klimplant groeit krachtig en bloeit uitbundig. De naam Blauwe regen zegt het eigenlijk al, de bloemen zijn in blauwtinten, zoals lavendelblauw of paars. Maar er zijn ook varianten met roze en witte bloemen. Vanaf april verschijnen de trossen van 20-30 cm geurende bloemen en die blijven tot ver in juni. Ook vlinders zijn gek op deze klimplant. De Wisteria is verder zeer winterhard en bladverliezend. Als de plant ouder wordt krijgt deze een mooie grillig gevormde stam. Het is daarnaast een snelle groeier (tot wel 2 meter per jaar) en de twijgen slingeren decoratief overal omheen.

Soorten Blauwe regen

Wij hebben vier soorten Wisteria in ons assortiment. Zoals de klassieke rechtsdraaiende Wisteria sinensis, die met lavendelblauwe, geurende trossen bloeit en tot 500 cm hoog kan worden. De trossen kunnen wel 30 cm lang worden. De Wisteria sinensis 'Prolific' bloeit uitbundig met lila bloemen en kan 300 cm hoog worden. Wilt u liever de witte trossen bloemen, dan is er de Wisteria floribunda 'Alba'. De bloemen hebben een sterke geur en er kan in september een tweede bloei ontstaan. De linksdraaiende Wisteria floribunda 'Rosea' is hetzelfde als de Alba, maar dan met roze bloemen.

Hoe plant en onderhoud je Blauweregen?

Houd bij het planten rekening met een stevige achtergrond. Plant de Wisteria bijvoorbeeld nooit tegen een regenpijp. De klimplant groeit zo krachtig dat het de regenpijp kapot kan drukken. Een pergola of de gevel van uw huis of tuinhuis is perfect. Het aanplanten kan in een humusrijke grond die vocht goed vasthoudt. Bij voorkeur staat de wortel in de schaduw en de bloemen in de zon (halfschaduw mag ook). De wisteria is goed te combineren met andere (bloeiende) klimplanten, zoals

clematis of Toscaanse jasmijn. Snoeien kan het beste voor en na de uitbundige voorjaarsbloei tot 40 cm van de hoofdranken. Als u in februari de zijtakken terugsnoeit tot 2 of 3 ogen van de hoofdtak, dan bevordert dit de bloei in mei.

 

Snel en eenvoudig uw Blauweregen online kopen? Kies bij Tuinplant.nl uit allerlei soorten Wisteria of kijk eens naar de bijna 200 soorten klimplanten. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor tuinplantengrond en klimplantenvoeding. Meer weten over klimplanten? Bekijk onze tuintips of onze video over klimplanten.