Facebook Pixel

10 winterharde tuinplanten met bessen

November 2, 2016

In de late herfst en de hele winter fleuren ze uw tuin op. Bessen zijn er in allerlei soorten en kleuren, aan kale takken of juist tussen het groen. En houdt u van vogels? Zij zijn dol op bessen en ook nog eens een belangrijke voedselbron. We geven u tien populaire bessenstruiken en bodembedekkers met bessen ter inspiratie.

Skimmia
De Skimmia is er met rode of witte besjes die de hele winter blijven zitten. De Skimmia japonica ‘Godrie's Dwarf is volledig wintergroen en winterhard met rozerode bessen.

Schoonvrucht
Ieder najaar kommen er vrolijke paarse besjes met trossen tegelijk aan de Calicarpa bodinieri. De winterharde Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ verliest zijn blad in de nachtvorst, waardoor de besjes nog meer uitkomen. Wordt veel gebruikt in kerststukken.

Sneeuwbes
De Symphocarpos valt op met zijn witte, roze of rode bessen. De heester is zeer geschikt als haagplant of bodembedekker en kan overal groeien. De Symphoricarpos doorenbosii ‘White Hedge’ bloeit met witte bloemen in het voorjaar en heeft in het najaar grote opvallende witte bessen.

Hulst
Er zijn veel soorten hulst, bekend van kerststukken met donkergroen blad en knalrode bessen. De Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ is één van de bekendste soorten hulst. Deze struik is ook zeer geschikt als haagplant. Er groeien veel rode bossen in de herfst en winter aan de plant, wat prachtig contrasteert met het donkergroene, gekartelde en glimmende blad.

Gelderse roos
De Viburnum opulus is een weelderige, winterharde heester en ook geschikt als haagplant. Aan de Viburnum opulus ‘Compactum’ komen in de herfst grote trossen met felrode bessen. Deze blijven tot ver in de winter zitten. Het blad kleurt in de herfst rood, roze en paars.
Vlier
De Sambucus nigra is een populaire sierheester. De bloemschermen in het voorjaar geven een lichte geur af. In het najaar komen er massa’s zwarte vlierbessen. Lekker voor vogels, maar ook eetbaar voor mensen. De Sambucus nigra ‘Black Lace’ heeft prachtig purper tot zwart blad en zwarte bessen.

Bergthee
De Gaultheria is een traag groeiende bodembedekker met donkergroen blad. Vanaf de herfst komen de karakteristieke rode bessen die tot laat in de winter blijven. Het leuke van Gaultheria is dat het een goed winterhard en groenblijvend plantje is. De Gaultheria procumbens ‘Very Berry’ krijgt nog meer besjes dan de gewone variant.

Parelbes
Deze schoonheid van deze bladhoudende heester is dicht vertakt en kan daardoor ook goed als bodembedekker. En de hele winter groeien er witte, roze of rode bessen aan de Pernettya. De Pernettya mucranota ‘Rosea’ heeft knalroze besjes die uw tuin gegarandeerd opvrolijken!

Dwergmispel
De Contoneaster is een zeer winterharde klimplant of haagplant. In de herfst groeien er talloze rode, matig giftige besjes aan. De Contoneaster horizontalis heeft in de herfst brons en purper gekleurd blad, wat samen met de rode bessen voor mooie herfstkleuren zorgt. De takken lijken op een visgraat en maakt deze plant erg decoratief.

Vossebes
De Vaccinium vitis-idaea is een klein, groenblijvend heestertje. Volledig winterhard en in de herfst verschijnen er kleine bolle, rode vruchten die ook eetbaar zijn. Staat ook prachtig tegen het kleine, groene, glimmende blad. De Vaccinium vitis-idaea ‘Miss Cherry’ produceert veel meer bessen dan de gewone variant.

Snel en eenvoudig uw bessenstruik- of plant online kopen ? Kies bij Tuinplant.nl uit een uitgebreid assortiment. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor siertuinmest en potgrond.

Tuinplant.nl: niet zomaar een webshop

Met een online assortiment van meer dan 10.000 soorten tuinplanten, kunt u bij Tuinplant.nl altijd vinden wat u zoekt! Shop uw vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding eenvoudig online. We bezorgen door heel Nederland en België. Onze levertijd is Pakket2-5 werkdagen of Transport 5-10 werkdagen.

Zelf uw bestelling afhalen kan ook bij de Tuinplantenwinkels op de Veluwe, vlakbij de A1 of A28. De winkels hebben een geheel eigen & gevarieerd assortiment aan tuinplanten en bomen.

Tuinadvies? U kunt ook bij ons terecht voor een gratis beplantingsplan

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Aanplant & onderhoud

Aanplant & onderhoud

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinplant.nl kan u helpen bij een tuinontwerp. Afhankelijk van uw wensen en grootte van uw tuin kan dit op ons bedrijf gedaan worden of bij u thuis.

Meer informatie