Groeigarantie

Op deze pagina kunt u alle informatie vinden over:

1. GROEIGARANTIE

2. PLANT- EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES

3. HERROEPINGSRECHT

4. KLACHTEN

Tuinplant.nl geeft onder voorwaarden garantie op iedere boom en plant. Dit houdt ons bedrijf scherp om kwaliteit te leveren!
Al onze planten worden vers van de kwekerijen geleverd en worden zorgvuldig getransporteerd.
Lees hieronder voor de voorwaarden:

1. GROEIGARANTIE

1.1. Op planten en bomen wordt een groeigarantie gegeven van 2 maanden na levering.
1.2. De klant dient Tuinplant.nl de mogelijkheid te geven het beroep op de groeigarantie te onderzoeken.
1.3. Indien de klant met succes een beroep doet op de groeigarantie, dan wordt de prijs die de klant voor de betreffende plant betaald heeft aan de klant terugbetaald of de plant vergoed.
1.4. U heeft bevestigd via het orderproces (is verplicht) dat u de garantievoorwaarde en plant- en onderhoudsinstructies heeft gelezen en/of heeft opgeslagen en/of heeft uitgeprint.
1.5. De klant kan geen beroep op de garantie doen indien een gebrek en/of schade aan het product of de plant het gevolg is van: a. verkleuring van blad of bloemkleur; b. onoordeelkundig gebruik; c. niet of onjuist uitgevoerd onderhoud; d. overmaat of gebrek aan water; e. schade veroorzaakt door brand, bliksem, overstromingen, natuurrampen, ontploffingen, vorst of extreme weersomstandigheden; f. het niet op juiste wijze planten, snoeien of verzorgen van de geleverde plant.
1.5. Elke plant dient in de juiste potgrond geplant te worden en bemest die wordt geadviseerd bij het product (gerelateerde producten).
1.6. Bomen dienen met een boompaal en boomband vastgezet te worden.
1.7. Er wordt GEEN garantie gegeven op planten en bomen die in (bloem)-bakken, grindborders of te kleine borders staan.

Wilt u aanspraak maken op uw garantie, maakt u dan gebruik van ons garantieformulier of stuur ons een email: info@tuinplant.nl

2.PLANT- EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES

Om in aanmerking te komen voor een groeigarantie dient er juist water gegeven te worden. Vooral het eerst jaar is erg belangrijk. Dit lijkt gemakkelijker dan het is. Bij alle geleverde planten en bomen geldt: 

2.1. WATER GEVEN

Laat de planten en bomen na levering nooit in de zon liggen, vooral de kluiten en kale wortels moeten in de schaduw liggen en voldoende water krijgen.  Hou de planten en bomen zo nat mogelijk totdat ze geplant worden.

Bij het inplanten van de planten is het belangrijk dat de grond vochtig is en blijft. Niet te nat, want dan kan de plant ‘verzuipen’. U kunt zelf wel bepalen wat een vochtige grond is. Als de plant gaat groeien heeft het steeds meer water nodig, vooral wanneer de plant begint uit te lopen. Als de plant volop in het blad staat, en vooral in de zomer, is het belangrijk de grond vochtig te houden, vooral de kluiten en kale wortel planten die in het voorjaar zijn geplant.

De maat van de plant: Hoe groter de plant, hoe meer water.

Groeiseizoen: Als de plant begint uit lopen heeft het steeds meer water nodig. Geef de plant of boom bij uitlopen geen overtollig water, de plant neemt niet veel water op omdat er nog geen of weinig blad aan de plant zit. In de zomer heeft de plant meer water nodig, omdat er dan veel verdamping is vanwege de bladeren en het warme weer.

De standplaats: Als de plant tegen een schutting of muur staat, verdampt de plant meer water dan wanneer deze bv in de schaduw staat. Planten tegen een warme achtergrond hebben dus meer water nodig door een hogere verdamping.

Bestrating: Als de plant in een bestrating staat of langs een oprit, heeft het extra zorg nodig door de extra warmte die ontstaat door het warme oppervlakt.. Als de plant in een bestrating staat, moet het plantgat voldoende groot zijn en de bestrating aflopen naar het plantgat. Langs een oprit is een druppelslang noodzakelijk en moet de straat aflopen naar de plantenborder. Het gevaar bestaat dan wel weer, dat het bij overtollig water de planten weer kunnen ´verzuipen´.

Hoogteverschillen: Bij opsluitbanden en verhogingen in de border is het belangrijk dat de planten extra bewaterd worden, omdat de wortels niet genoeg ruimte hebben om water uit de omringende grond te onttrekken. Het gevaar bestaat dan wel weer, dat het bij overtollig water de planten weer kunnen ´verzuipen´.
Bij lage of hoge stukken in uw tuin is extra zorg nodig. Bij hoge stukken dient u meer te bewateren dan op lage stukken. Het kan zelfs zijn dat u op lage stukken moet draineren.

Humusgehalte grond: Ons advies is om turf of potgrond in en bij de plantgaten te planten, of turf door de tuin te harken. Zo blijft het organisch stof gehalte hoog (humus) en blijft de vocht beter in de grond zitten.

Storende lagen in de grond: Er kunnen storende lagen in de grond zitten, waardoor het water niet goed weg kan. Let hier goed op, want dan kunnen de planten ‘verzuipen’. Ook kunt u een te schrale grond hebben, waardoor grondbewerking noodzakelijk is. De bovenste laag wordt hierdoor losser, waardoor overtollig water beter weg kan.

Staat de plant in de buurt van een grote boom, haag of grote struik? Grote planten onttrekken veel water uit de grond. Extra water geven dus.

Plant in het grasveld: Staat de plant in het gras, haal dan het gras rondom de plant of boom weg.

Wind: wind zorgt voor een grotere verdamping, vooral de oostenwestenwind is meestal zonnig en schraler. Extra water geven bij warme winden.

Wintergroene planten: Deze planten hebben meer water nodig dan bladverliezende planten, het gehele jaar door, dus ook in de winter.


2.2. HET INPLANTEN

Om in aanmerking te komen voor een groeigarantie dient de plant goed geplant te worden:

Plantgat: Maak een ruim plantgat, 2 maal zo diep dan de kluit/pot en 30cm breder dan de kluit/pot. Spit de ondergrond in het plantgat om en vul het plantgat  met de juiste potgrond die wij adviseren bij elke plant (deze vind u bij elk artikel bij gerelateerde producten). Dompel de plant eerst in het water en plant de plant niet te diep in de grond, bovenkant pot/kluit is bovenkant maaiveld.

Bij hagen kunt u een geul graven, de planten erin zetten en dicht gooien met de juiste potgrond. Stamp de grond tussen de planten voorzichtig aan.

Bomen, boompalen en drain: Bij de bomen zijn boompalen verplicht. Bomen die niet goed verankerd in de grond staan wiebelen vanwege de wind en beschadigden de haarwortels. Hierdoor slaat de boom niet goed aan. Zet de boompalen 20-30cm van de boom af. De paal moet in zuidwestelijke richting staan tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de boom. Bevestig de paal goed met een boomband. Ons advies is om een drain bij de boom te leggen, zodat u makkelijk water kan geven.

Plant de boom een paar cm dieper dan hij uit de grond kwam, dit kunt u zien aan het kleurverschil op de bast. Stamp de grond goed aan met de juiste potgrond.

Kale wortel bomen moet u pas uit de zak halen wanneer het plantgat klaar is. Direct in de grond plaatsen met voldoende water. Het wortelgestel mag nooit in de zon of wind liggen! Tuinplant.nl dipt de wortels van de bomen na het rooien altijd in een soort gel, zodat de wortels niet uitdrogen in de zak.

Kluiten: Is de lap om de kluit grijs (acryl), dan dient u deze te verwijderen. Zet de kluit in het plantgat, en snij de lap eraf. Doe het op zo’n manier, dat de kluit wel heel blijft in het plantgat. Is de lap bruin (jute), dan kunt u de lap om de kluit houden. Deze zal na twee weken weggerot zijn. Heeft u een boom met een ijzeren korf om de kluit, laat deze erom zitten. Deze zal binnen een jaar weggerot zijn. Verwijder de korf nooit, omdat dan de kluit uit elkaar valt en zo de wortels beschadigen.

 2.3. VERZORGING

Om in aanmerking te komen voor een groeigarantie dient u de plant goed te verzorgen. Geef de planten vooral in het eerste jaar extra aandacht!

-Geef beperkt water als de boom of plant nog geen bladeren heeft. Als deze te nat staat, kan de plant het begeven. Wanneer de ontwikkeling van het blad stagneert, staat hij vaak te nat. Uitzondering zijn de groenblijvende planten en bomen, deze kunt u extra water geven.

-Zorg ervoor dat de grond vochtig is, dus niet drijfnat.

-De grootste kans dat de plant dood kan gaan is wanneer het licht vriest in combinatie met zon en wind. Hierdoor drogen de planten snel uit, vooral de groenblijvende planten en bomen. Zorg ervoor dat de groenblijvende planten vochtig staan en beschut ze in de winter tegen extreme koude wind.

-Als de plant of boom volop in blad staat, heeft deze voldoende water nodig, afhankelijk van het weer.

-Het snoeien van de plant bevorderd de groei. Snoeien doet groeien! Vooral bij haagplanten is het raadzaam de haag direct na het inplanten te snoeien (maximaal ¼ deel van de plant) om maximale verdamping te voorkomen. Ook krijgt u zo een mooie gelijke compacte haag.

-Planten kunt u in de juiste vorm snoeien, zodat het dichte compacte planten worden. Wel pas na de bloei snoeien, anders knipt u de bloemknoppen uit de plant.

2.4. UITZONDERINGEN

Vorst- en uitdrogingschade: Er wordt geen garantie gegeven bij vorstschade. Vooral een combinatie van extreem koud weer met een sterke wind en de plotselinge weersveranderingen naar warmer weer kunnen funest zijn voor de plant. Als het warm begint te worden, komt de sapstroom op gang. De plant bestaat namelijk uit 70% water. Bij plotselinge weersveranderingen naar extreme koude, kan de plant hierdoor bevriezen en afsterven. De exotische planten dienen binnen gezet te worden of goed afgedekt te worden.

Kale wortels: Bomen en planten met kale wortel lopen uit in het voorjaar en groeien nauwelijks in het eerste jaar. De grond moet goed door de wortels heen spoelen door het water geven, waardoor de haarwortels zich kunnen ontwikkelen. Bomen en planten met kluit en in pot groeien direct door en zullen eerder uitlopen. Kale wortels dienen direct bedekt te worden met grond tijdens het inplanten, dus niet in de zon en wind laten liggen! Voldoende water geven in het plantgat. Tuinplant.nl dipt de wortels van de bomen na het rooien altijd in een gel, zodat de wortels niet uitdrogen in de zak.

Beuken met kale wortel en kluit: Wanneer u beukensoorten met kale wortel of kluit besteld, adviseren wij altijd aanplantgrond bij de wortels te planten. Een beuk heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Deze schimmel heeft de beuk van nature zelf op zijn wortels zitten. Onze aanplantgrond, waar deze schimmel ook in zit, adviseren wij voor een grotere kans van aanslaan.

Rhododendrons, heide en azalea´s: Deze planten groeien uitsluitend in turf of speciale Rhododendrongrond. Maak het plantgat 20cm breder dan de kluit en vul deze met turf. Zet hier deze planten in. De bovenkant kluit iets uit de grond laten steken. Als u te diep plant, kan de stam gaan rotten. Deze planten houden niet van een te natte grond.

Ziekte en voeding: Er kunnen ziektes in de planten komen. Bestrijd deze tijdig. Op ziek geworden planten kunnen wij geen garantie geven. U kunt ziektes voorkomen om de plant sterker te maken. Dit kunt u doen met goede verzorging, goed bemesten en snoeien.

Wanneer planten aanschaffen?:
-Planten en bomen in pot kunt u het gehele jaar planten.
-Planten en bomen met kluit of kale wortel kunt u planten vanaf half oktober tot half april, afhankelijk van het weer. De plant mag dan niet in blad staan.
Kluiten en kale wortels die in het najaar (vanaf half oktober) geplant worden, hebben een groeivoorsprong in het voorjaar.
- Coniferen met kluit kunt u planten vanaf half september tot eind mei.

3. HERROEPINGSRECHT EN KLACHTEN

Bij Tuinplant.nl kunt u gebruik maken van uw herroepingsrecht. Dat betekent dat u zonder opgave van reden uw koopovereenkomst kunt ontbinden tot 14 dagen na ontvangst van uw producten. Om gebruik te maken van uw herroepingsrecht retourneert u de ontvangen producten zoals u ze hebt ontvangen. Dat betekent dat als u uw planten al geplant hebt, u geen gebruik meer kunt maken van uw herroepingsrecht. De kosten van retourzending zijn voor uw rekening. Zodra wij uw retourzending in goede orde hebben ontvangen, storten wij het aankoopbedrag van de geretourneerde producten zo spoedig mogelijk terug op uw rekening.

4. KLACHTEN

Het is natuurlijk vervelend als u een klacht heeft over onze producten en of dienstverlening. Wij willen u graag verder helpen en een gewenste oplossing bieden. U kunt mailen naar:
info@tuinplant.nl. Onze medewerkers van de afdeling klachten zullen de klacht bekijken en proberen naar ieders tevredenheid de klacht op te lossen. Na ontvangst van uw klacht ontvangt u van ons een bevestiging.

Wij zullen uw klacht binnen 14 dagen na ontvangst beantwoorden, mocht het meer tijd nodig hebben, dan zullen wij u hiervan op de hoogte stellen. Mocht u dit niet op prijs stellen, dan kunt u ook altijd contact op nemen met de afdeling bemiddeling van Stichting Webshop Keurmerk waar wij bij zijn aangesloten. Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR platform van de Europese Commissie. Dit ODR platform is te vinden op https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage Wanneer de klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het u vrij om de klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.